Hleb sa belim lukom i peršunom

Objavljeno 21.05.2019. od Verica Poznanovic

Opis

Potrebno je:

1 kg brašna,
200 ml mlakog mleka,
200 ml maslinovog ulja,
1 paketić svežeg kvasca,
1 kašičica šećera ,
1 kašičica soli i
500 ml mlake vode.
Fil:

2-3 čena belog luka,

Šaka listova peršuna,
Kašika maslinovog ulja i
Prstohvat soli.
Priprema

U mlako mleko dodati šećer i kašiku brašna, zatim izmrviti kvasac, dobro promešati i ostaviti da nadodje, oko 10 minuta.

U veću posudu sipati brašno, dodati so, nadošli kvasac i ulje. Sve sjediniti i lagano dodavati vodu, uz stalno mešanje varjačom.

Na radnoj površini, koju ste posuli brašnom mesiti testo bar desetak minuta minuta i ostaviti ga da odstoji oko pola sata. Zatim ga ponovo premesiti i formirati željene veknica. Ja sam napravila dve veknice hleba. . Vekne složiti u pleh, koji ste obložili papirom za pečenje. Laganim potezima, oštrim nožem zaseći vekne na nekoliko mesta. Prekriti ih najlonom i ostaviti da narastu, oko dvadesetak minuta. Zasečene džepove u testu puniti napravljenim filom .

Za fil sitno iseckajte beli luk i peršunov list, pomešajte sa maslinovim uljem uz dodatak soli.

U već zagrejanu rerunu na 200 stepeni na dno staviti manju posudu sa vrelom vodom (to će pomoći da se napravi bolja korica), a zatim ubacite pleh sa veknama. Hleb ne smete nikako da prepečete, a dužina pečenja zavisi od veličine vekne. Idealno vreme je oko 50 minuta.

Gledajte da vam preostane koja kašičica fila , pa ga još malo dodajte u džepove kad je pečen.
Uživajte u svakom zalogaju!

0
0

Povezano

UKRASNA POGAČA
Želim primati newsletter

Na sajtu https://mesimozajedno.rs koristimo kolačiće za prijavu i objavljivanje sadržaja i analizu saobraćaja na sajtu . Više o kolačićima Ne prihvatam Prihvatam