Jelkica

Objavljeno 26.05.2015. od Mesimo zajedno

Opis

Sastojci:
Testo:
2 dl mleka,
1 svež Alpha kvasac,
1 kašičica šećera,
1 jaje,
1 čaša kiselog mleka,
2 kašičice soli,
70 ml ulja,
600 g brašna.
Punjenje:
200 g seckane salame ili šunke,
50 ml kečapa.
Premazivanje:
1 jaje, susam i lan.
Ukrašavanje: malo majoneza i kečapa, 1 kiseli krastavac.

Priprema:
Sjediniti mlako mleko, šećer i kvasac i ostaviti da nadođe. Posebno pomešati 1 jaje, so, kiselo mleko i ulje, dodati nadošao kvasac i uz postepeno dodavanje brašna mesiti dok testo ne počne da se odvaja od zidova posude. Ostaviti testo da odmori na toplom 45 minuta. Nadošlo testo premesiti i podeliti na 16 delova. Svaki deo rastanjiti rukom u krug i na njega staviti malo kečapa, seckane salame i šunke. Pritisnuti krajeve testa da se zalepe i oblikovati lopticu. Loptice ređati u pleh tako da se dobije izgled jelke kao na slici. Dok se rerna greje, ostaviti jelku da još malo naraste. Pre pečenja premazati je umućenim jajetom, posuti susamom i lanom. Peći na 220 stepeni oko 20-25 minuta. Pečenu jelku poprskati vodom, pokriti krpom i ostaviti malo u plehu da se ohladi. Nakon toga pažljivo je izvaditi iz pleha, ukrasiti majonezom, kečapom i kolutovima kiselog krastavca.

Po receptu: Jadranke Tot

0
0

Povezano

Komentari

Želim primati newsletter

Na sajtu https://mesimozajedno.rs koristimo kolačiće za prijavu i objavljivanje sadržaja i analizu saobraćaja na sajtu . Više o kolačićima Ne prihvatam Prihvatam