Lisnata suncokret pogača

Objavljeno 28.05.2015. od Mesimo zajedno

Opis

Za testo:
oko 500 grama brašna
1 kašičica soli
1 kašika šećera
15g Vrenje kvasca
150 ml mleka
100 ml vode
5 kašika zejtina
100 grama margarina
Za fil: malo sira, 250 grama spanaća, 1 belance.
Ostali materijal: 1 žumance za premazivanje, malo susama i malo lanenog semena za posipanje pogače.

Kvasac „Vrenje“ staviti u 100 ml mlake vode, dodati kašiku šećera i kašiku brašna i ostaviti par minuta da nadođe. Zamesiti testo sa nadošlim kvascem, mlekom, zejtinom, brašnom i kašikom soli.
Testo podeliti na 6 loptica, razviti oklagijom svaku lopticu u malu okruglu koru, a zatim premazati margarinom 4 kore. Naslagati dva puta po 3 kore s tim što se poslednje kore ne premazuju margarinom. Tako se dobijaju dve gomilice od po 3 kore. Malo margarina ostaviti za premazivanje pečene pogače. Pokriti krpom i ostaviti te dve gomilice da odmaraju 20 minuta.
Zatim rastanjiti prvu gomilicu tako da se sad dobije jedna kora prečnika 27 cm. Staviti je u tepsiju preko papira za pečenje. Zatim naređati fil kao na slici: spanać, prethodno prokuvan ili propržen par minuta, sir ili već nešto drugo po ukusu. Ivice kore premazati belancetom da bi se donja kora bolje zalepila za gornju koru. Zatim rastanjiti drugu gomilicu kora u jednu koru prečnika 27 cm. i staviti je preko donje kore i fila. Pritisnuti viljuškom krajeve obe kore da se lepo prilepe.
Na sredini staviti čašu ili šolju odgovarajuće veličine, a zatim iseći krajeve testa na 12 delova ali tako da ostane 2 cm neisečeno do čaše. Svaki od tih 12 delova podići da stoji uspravno. Prekriti krpom i ostaviti pogaču sat vremena da odmara.
Zatim, premazati pogaču žumancetom i sredinu posuti semenom lana (ili maka). Krajeve pogače posuti susamom. Peći u prethodno zagrejanoj rerni 20-ak minuta na 220 stepeni.

Po receptu Maje Nešić Ex Dinić

0
0

Povezano

Komentari

UKRASNA POGAČA
Želim primati newsletter

Na sajtu https://mesimozajedno.rs koristimo kolačiće za prijavu i objavljivanje sadržaja i analizu saobraćaja na sajtu . Više o kolačićima Ne prihvatam Prihvatam