Motanci sa suvim grožđem

Objavljeno 04.01.2023. od Verica Poznanovic

Opis

Potrebno je:

Za testo je potrebno:

500g brašna,
malo soli,
1 kašika šećera,
21 g kvasca, Alfa kvasac ili Vrenje kvasac,
1 jaje,
200 ml mlakog mleka i
100 ml ulja.

Za fil je potrebno:

300g kristal šećera,
6 kašičica cimeta i
2 vanil-šećera.
Još je potrebno oko 200g suvoga grožđa.
Priprema:

Testo

U mlako mleko dodati kvasac i šećer, promešati.
Brašno pomešati sa solju, dodati ulje, i kvasac, pa zamesiti testo.
Prekriti i ostaviti na toplom da naraste.

Fil

Pomešati šećer, vanil-šećer i cimet.
Nadošlo testo premesiti i podeliti na dva jednaka dela.
Jednu jufku rastanjiti oklagijom u četvrtasti oblik, na debljinu oko 2 mm, i obilato posuti šećerom, vanilin šećerom, suvim grožđem i cimetom. Urolati, seći na kolutove, kolutove redjati u tepsiju obloženu papitom za pečenje.
Isti postupak ponoviti i sa drugom jufkom.
Peći u ugrejanoj rerni na 200°C oko 25 minuta odnosno dok lepo ne porumene. Pečeno i prohlađeno pecivo posuti šećerom u prahu.Ja sam zavezlame posula sa limun šećerom u prahu.
Ovo su omilljeni Novogodišnji kolači i posle par dana su jako ulusni. Pojedeš jedan, drugi, treći, teško je da se zaustaviš.

0
0

Povezano

Želim primati newsletter

Na sajtu https://mesimozajedno.rs koristimo kolačiće za prijavu i objavljivanje sadržaja i analizu saobraćaja na sajtu . Više o kolačićima Ne prihvatam Prihvatam