Nutella star bread

Opis

oko 450 g brašna
180 ml mleka
1 jaje
1/2 kockice kvasca
30 g putera (sobne temperature)
70 g šećera
1 kesica burbon vanile
prstohvat soli

200 g Nutelle
1/2 jajeta za premazivanje

U toplo mleko dodati kvasac, 1 kašiku brašna i malo šečera i ostaviti da se aktivira. Dodati ostale sastojke i zamjesite glatko testo. Utopliti i ostaviti da narasta oko 40 minuta.
Nutellu zajedno sa teglicom staviti u posudu sa vrelom vodom da malo omekša dok testo narasta..
Na pobrašnjenoj podlozi kratko premesiti naraslo testo i podeliti ga na 4 dela.
Uzeti pek papir pa na njemu nacrtati krug pomoću dna od kalupa prečnika 26 cm. Prvi deo razvući oklagijom na debljinu od 2-3 mm i staviti na pripremljeni papir za pečenje. Premazati Nutellom. Razvući i ostala 3 dela testa i staviti odozgo (svaki se premazuje osim poslednjeg). Voditi računa da ivice lepo nalegnu. Eventualni višak iseći služeći se dnom kalupa kao reperom.
Na sredinu pritisnuti lagano manjom čašom da se ocrta krug od kojeg će se seći trouglovi. Oštrim nožem kroz sve slojeve iseći prvo na četvrtine, zatim svaku četvrtina na pola, a onda i svaku osminu tako da se dobije 16 trouglova.
Rukama uhvatiti po jedan trougao i istovrijemeno ih okrenuti u suprotnom pravcu prema spolja dva puta. Krajeve centra malo spojiti prstima kako se ne bi podigli prilikom pečenja. Spoljne špiceve trouglova malo podvući da dobiju okruglu formu kao na slici. Ponoviti sa svim „laticama“.
Prevući oblikovanu zvezdu zajedno sa papirom za pečenje na dno kalupa.
Premazati jajetom i ostaviti da narasta oko 15 minuta, taman dok se rerna ugreje na 180°C. Peći oko 20 minuta, u zavisnosti od jačine rerne.
* Koristila sam dno kalupa za pečenje torte (obruč nije potreban).
* Testo ne sme biti previše mekano da zvezda ne izgubi oblik pri pečenju.

0
0

Povezano

Želim primati newsletter

Na sajtu https://mesimozajedno.rs koristimo kolačiće za prijavu i objavljivanje sadržaja i analizu saobraćaja na sajtu . Više o kolačićima Ne prihvatam Prihvatam