PANETTONE

Objavljeno 10.01.2019. od Dijana Popovic
Oznake: Dijana Popovic,

Opis

Panettone italijanski voćni hleb, najpoznatija Božićna poslastica .Prepoznatljivog duguljastog oblika, koji se priprema sa dosta orašastih plodova dosta suvog i kandiranog voća.Sastojci:

500 g brašna
10 g svežeg kvasca
malo soli
2 kesice vanilin šećera
200 g prah šećera
150 ml mlakog mleka
150 g omekšalog putera
4 jajeta
100 g seckanih badema
50 g pečenih seckanih lešnika
200 g seckanih suvih kajsija
150 g seckanih suvih šljiva
50 g kandirane brusnice
100 g suvog grožđa

Priprema:

Suvo voće iseckati na sitnije komadiće. Badem i lešnik, takođe, iseckati. Sve pomešati i ostaviti sa strane u činiji. U mlako mleko staviti kvasac, kašičicu šećera i kašiku brašna. Ostaviti da se kvasac aktivira.

U veću činiju staviti jaja, šećer, omekšali puter, vanilin šećer i varjačom mutiti dok se šećer ne otopi. Zatim u to dodati aktiviran kvasac i sve fino sjediniti. Lagano dodati brašno i zamesiti testo. Dobijeno testo podeliti na dva dela, staviti u dve manje činije i ostaviti na toplom mestu da se udvostruči. Seckano suvo voće badem i lešnik podeliti na dva dela. Iz prve činije uzeti nadošlo testo, promesiti i dodati jednu polovinu voća. Staviti u kalup za panetone i ostaviti da se udvostruči. Tako uraditi i sa preostalim testom i voćem.

Nadošao kolač staviti u zagrejanu rernu na 180 stepeni, 35 minuta, a zatim smanjiti temperaturu na 150 stepeni i peći još 25 minuta.

Gotov panetone posuti prah šecerom.
Savet orašaste plodove suvo voće i kandirano voće staviti po ukusu Idealno za poklon

0
0

Povezano

Komentari

Želim primati newsletter

Na sajtu https://mesimozajedno.rs koristimo kolačiće za prijavu i objavljivanje sadržaja i analizu saobraćaja na sajtu . Više o kolačićima Ne prihvatam Prihvatam