Pekarske kifle

Opis

Za testo:
500 g brašna
300 ml voda
1/2 kockice alfa kvasca
50 ml ulje
1 kašika so
1 kašika śeçera
Za slani preliv:
100 ml voda
3 kašike brašna
1 kašičica so
Priprema:
U mlakoj vodi rastvoriti alfa kvasac,dodati šećer,izmešati i ostaviti da odstoji 5 minuta.U dublju posudu usuti brašno,dodati so i izmešati.Uliti rastvoren kvasac,ulje i zamesiti mekše testo.Pri kraju mešenja dodati 1 kašiku ulja,premesiti,prekriti čistom kuhunjskom krpom i ostaviti da odstoji sat vremena.
Testo premesiti na pobrašnjenoj radnoj površini i podeliti na 8 delova.Radnu površinu premazati uljem,pa svaki deo testa premesiti,izvrteti loptoce od testa,te ih premazati uljem.
Uzimati po jednu lopticu od testa i razviti oklagijom.
Urolati i piređati u pleh obložen pek-papirom.
Rernu uključiti i zagrejati je na 200 stepeni 20 minuta(taman kiflie za to vreme još nadođu).
Kifle premazati mlakom vodom i peći na 180 stepeni 20 minuta.
Dok se kifle peku napraviti slani preliv:U odgovarajuću posudu usuti brašno,dodati so,vodu i dobro izmešati ručnom žicom za mućenje.
Izvaditi pleh iz rerne,preliti kifle pripremljenim prelivom i vratiti u rernu na par minuta.
Gotove kifle izvaditi iz rerne,premazati ih uljem i ostaviti da se prohlade,pa poslužiti.
ZAŠTO JE OVO MOJ OMILJENI PROLEĆNI RECEPT?
Zato što negujemo našu tradiciju i običaje i pošto je vreme uskršnjeg posta,ove kifle su redovno na našoj trpezi.Mekanr,ukusne i idealne su za sve one koji poste.

0
0

Povezano

Komentari

Želim primati newsletter

Na sajtu https://mesimozajedno.rs koristimo kolačiće za prijavu i objavljivanje sadržaja i analizu saobraćaja na sajtu . Više o kolačićima Ne prihvatam Prihvatam