Penjurlije

Objavljeno 11.12.2016. od Ana Lović

Opis

Sastojci

za aktivaciju kvasca:
– 1dcl vode
– 1 kašičica šećera
– 1 kašika brašna
– 20 gr svežeg kvasca

za zamesiti testo:
– brašna po potrebi (oko 500 gr)
– 2 ipo dcl mleka

za fil:
– veća kriška svežeg kravljeg sira
– 1 jaje

za umakanje:
– mast ili margarin

Priprema:

Najpre treba aktivirati kvasac. Razmutite ga u 1 dcl tople vode, uz dodatak 1 kašičice šećera i 1 kašike brašna. Ostavite 5 minuta.
U vanglicu prosejte brašno (ja koristim TIP 500) i napravite udubljenje u sredini. Uz rub vangle po brašnu pospite so. Dodajte aktiviran kvasac, pa polako sipajte toplo mleko uz neprekidno mešanje varjačom. Kada se sve fino poveže, odložite varjaču i rukom dobro umesite. Testo treba da je meko i glatko, kao za štrudlu. Vanglu pokrijte kuhinjskom krpom i pustite da testo odmori 15 minuta.
Za to vreme otopite mast (margarin) i pripremite fil od sira i jaja. Testo kratko premesite i razvijte koru debljine oko 1 cm. Isecite na kvadrate i na svaki stavite dosta fila. Zavijte kao rolnice, brzo ih provucite kroz otopljenu mast (margarin) i složite u tepsiju koju nije potrebno dodatno podmazivati. Preostali fil razrediti sa malo mleka ili jogurta i prelijte preko. Ostavite pola sata da stasava.
Rernu treba zagrejati na 200C. Staviti penjurlije da se peku. Posle 10-15 minuta kad porumene pokriti alu folijom. Ja sam ih ukupno pekla pola sata.

Savet: pečene penjurlije odmah izvadite iz tepsije na rešetku za hlađenje i pokrijte platnenom krpom. Tako će vam ostati hrskave odozdo čak i kada se ohlade.

0
0

Povezano

Želim primati newsletter

Na sajtu https://mesimozajedno.rs koristimo kolačiće za prijavu i objavljivanje sadržaja i analizu saobraćaja na sajtu . Više o kolačićima Ne prihvatam Prihvatam