Petrova pogača
Opis
Potrebno je za pogaču
600g brašna,
1 kašičica soli,
5 kašika kisele pavlake,
1 kašičica šećera,
200 do 250 ml mleka i
20g svežeg kvasca.
Priprema:
U mlako mleko izmrviti kvasac i jednu kašičicu šećera.
Dodati jednu kašičicu soli i pet kašika pavlake.Ostaviti na toplom mestu da nadođe. Kada kvasac nadođe, staviti ga u brašno i zamesiti testo. Ostaviti umešeno testo da odmara oko 30 minuta, pa ga premesite. Okruglu tepsiju podmazati i posuti brašnom, oblikovati pogaču i staviti u tepsiju. Ostavite još desetak minuta da odmara. Rernu zagrejte na 200 stepeni i pecite pogaču dok lepo ne porumeni. Pečenu pogaču ukrasite po ukusu. To je bila moja detelina sa četiri lista, prelepa pogača, moj sin je savršeno pravio.