Pogača

Opis

600+50g brašna
20g svežeg kvasca
150ml mleka
100ml vode
50ml jogurta
50ml ulja
1 jaje
1 belance
2 kašičice šećera
2 kašičice soli

Za premazivanje testa:
maslac sobne temperature

Za premazivanje pogače:
1 žumance
2 kašike ulja

Kvasac aktivirati u mlakoj vodi uz dodatak šećera. Dodati ostale sastojke i polovinu brašna. Izlupati varjačom. Postepeno dodavati ostatak brašna. Mesiti dok testo ne postane glatko. Pokriti samolepljivom folijom i utopliti. Ostaviti da se udvostruči, oko sat vremena.
Podeliti na dva dela, otprilike 1/3 za cvetove. Veći deo razviti oklagijom kao krug prečnika oko 26cm.
*Ja na papiru za pečenje nacrtam krug (oko tepsije) i po njemu razvučem testo, pa ga zajedno sa papirom prebacim u tepsiju. Čašom prečnika 6cm izvaditi 3 kruga i oblikovati loptice. Ostaviti sa strane pokrivene samolepljivom folijom.
Od preostalog testa oblikovati 4 jufke, pa svaku razviti oklagijom. Dve premazati omekšalim maslacem i preklopiti nepremazanim. Ponovo ih malo razviti oklagijom, pa svaku iseći na 8 trouglova (kao za kiflice).
Po sredini zaseći prvi trougao, pa vrh provući odozdo kroz prorez (kao na fotografiji) oblikujući laticu. Ponoviti postupak sa preostalim trouglovima.
„Trinaesto prase“, tj. 16. trougao možete iskoristiti za dekoraciju. Ja sam oblikovala tanak valjak i uvaljala ga u krupno mlevene pistaće.
Odvojiti po 5 latica i od njih oblikovati 3 cveta koji se utisnu u isečene krugove. U sredinu svakog staviti po kuglicu testa (od onih izvađenih krugova).
Premazati pogaču žumancem, najpre oko cvetova i taj deo posuti susamom. Sada premazati sredinu cvetova i posuti seckanim pistaćima, lanom i /ili susamom.
Pazite kod premazivanja samih latica. Ako ih premažete cele (kao ja 🙈) neće vam se izlistati.
Uključiti rernu na 200°C. Dok se ona ugreje taman će i pogača „odmoriti“ od motanja i krenuti da ponovo narasta.
Poprskati je sa malo hladne vode i ubaciti u rernu da se peče 25-30 minuta, u zavisnosti od jačine rerne.
Pratite na početku tok pečenja. Čim lepo porumeni treba je pokriti alu-folijom.
Pečenu pogaču izvaditi iz tepsije na rešetku za hlađenje i pokriti kuhinjskom krpom.
* Ja sam je pekla u kalupu sa pomičnim prstenom koji sam skinula posle 20 minuta pečenja.

0
0

Povezano

Želim primati newsletter

Na sajtu https://mesimozajedno.rs koristimo kolačiće za prijavu i objavljivanje sadržaja i analizu saobraćaja na sajtu . Više o kolačićima Ne prihvatam Prihvatam