Pogača

Objavljeno 12.04.2023. od Verica Poznanovic

Opis

Testo za pogaču:

1kg brašna,
1 kašičica soli,
1 kockica Vrenje ili Ajfa svežeg kvasca,
225ml mleka,
125ml vode,
100g masti,
2 žumanceta i
100ml ulja.
Za premazivanje: 1 žumance
Za posipanje:
crni susam (1 kašičica).

Priprema:

U mlako mleo dodamo malo soli, šećera, kvasac i malo brašna.Ostaviti na toplom da nadođe oko 10 minuta.
Kad se kvasac digne, dodamo ulje, mast, vodu , šećer, žumanca i brašno. Smesu zamesimo tako da ne bude pretvrda. Ostavimo oko sat vremena na toplom da testo naraste.
Podelimot testo na dva dela. Od prvog i drugoga dela uzmite po malo testa i napravite kuglicu za sreedinu.Od prvoga dela napravite lopice i ređajte u tepsiju obloženu papirom za pečenje. Drugi deo razvaljajte, isecite kao što je prikazano no slici, zasecite po sredini i formirajte listić . Listić ređajte u krug na kuglice , špic ide na kuglicu.U sredinu testa stavite kuglicu. Testo premažite žumancetom, a srednju kuglicu pospite crnim susamom. Pogaču ostavite da rast još jedno 45 minuta i pecite u zagrejanoj rerni na 200 stepeni, dok ne bude pečena.
Omiljeno pecivo, uzmeš jedno parče, drugo, treće……
Vole je svi, pogača je mekana, ukusna….

0
0

Povezano

Želim primati newsletter

Na sajtu https://mesimozajedno.rs koristimo kolačiće za prijavu i objavljivanje sadržaja i analizu saobraćaja na sajtu . Više o kolačićima Ne prihvatam Prihvatam