Pogača „Jesenji cvet“

Objavljeno 05.12.2016. od Ana Lović

Opis

Sastojci:
– za testo:
550gr brašna
20gr svežeg kvasca
1 jaje
50ml ulja
2 kašičice soli
2 kašičice šećera
200ml mlakog mleka
50ml mlake vode
2-3 kašike jogurta
– za premazivanje testa:
100gr margarina
– za dekoraciju pogače:
jaje, susam, seme bundeve
Priprema:
Aktivirati kvasac. Od navedenih sastojaka umesiti glatko testo, pokriti i ostaviti da odmara 10 min. Premesiti i podeliti na 4 dela. Oblikovati lopte i od svake razviti krug prečnika od oko 25 cm. Tri tako nastale kore premazati omekšalim margarinom i ređati jednu na drugu. Odozgo staviti četvrtu koja se ne premazuje. Prebaciti u tepsiju prečnika 30 cm obloženu papirom za pečenje.
U centru pogače označiti krug rakijskom čašom, pa od oboda tog kruga ka ivici seći oštrim nožem na 8 jednakih delova. U svakoj osmini pravimo po jedan kosi rez kroz koji odozdo provlačimo levi ugao osmine ( i vučemo na levu stranu). Ponoviti sa preostalim osminama.
Središnji deo se formira tako što ponovo sečemo na osam delova, ali sad prolazimo kroz sredinu kora. Uzimamo jedan od vrhova iz sredine i odozdo ga provlačimo kroz rez i potom ga vratimo u sredinu (provlači se između „latica“). Ponoviti sa preostalim vrhovima.
Pogaču pre pečenja premazati umućenim jajetom i posuti susamom. Centar ukrasiti semenkama bundeve. Ostaviti je 15 min da odmori, taman dok se rerna ugreje na 200 C. Pogaču peći 30-35 min, s tim da se čim porumeni pokrije alu folijom.
Pečenu izvaditi odmah iz tepsije na rešetku za hlađenje i pokriti je kuhinjskom krpom.

0
0

Povezano

Komentari

Želim primati newsletter

Na sajtu https://mesimozajedno.rs koristimo kolačiće za prijavu i objavljivanje sadržaja i analizu saobraćaja na sajtu . Više o kolačićima Ne prihvatam Prihvatam