Pogača sa sirom

Opis

Testo:
– 460g brašna
– 175ml mleka
– 75g grčkog jogurta
– pola svežeg kvasca
– pola praška za pecivo
– 1 kašičica šećera
– 1 kašičica soli
– pola jajeta
– 1dcl ulja.
Fil:
– 200g sira
– pola jajeta.

Aktivirati kvasac u malo toplog mleka uz dodatak kašičice šećera. Brašno (400g) prosejati sa praškom za pecivo. Jogurt treba da je sobne temperature. Za fil pomešati sir i polovinu jajeta.
Sjediniti sve sastojke i zamesiti meko glatko testo. Po potrebi dodati ostatak brašna. Vanglu prekriti streč folijom i utopliti.
Kada se testo duplira nežno ga premesiti i podeliti na:
– 6x65g (za pužiće)
– 12x27g (oblikovati loptice)
– 1x48g (za centar)
– 6x4g (male kuglice).
Prvih 6 loptica rastanjiti kao pravougaonik i točkićem zaseći na nekoliko mesta do pola. Filovati pripremljenim filom i uviti u kiflicu, a zatim u pužić. Na isti način napraviti i centralni pužić.
Tepsiju prečnika 28cm obložiti papirom za pečenje. U sredinu staviti najmanji pužić. Ostale staviti uz rub tepsije na jednakom rastojanju (kraj pužića ka tepsiji). Između pužića ubaciti od centra ka ivici po 2 veće loptice sa po 1 manjom između.
Pogaču pre pečenja premazati umućenim jajetom i posuti semenkama (veće loptice susamom, a manje lanenim semenom).
Rernu uključiti na 200°C. Dok se ona ugreje taman će i pogača narasti.
Peći je prvih deset minuta na 200°C, a zatim još 20-tak na 180°C.

0
0

Povezano

Komentari

Želim primati newsletter

Na sajtu https://mesimozajedno.rs koristimo kolačiće za prijavu i objavljivanje sadržaja i analizu saobraćaja na sajtu . Više o kolačićima Ne prihvatam Prihvatam