Posna slavska pogača
Opis
Potrebno je :
500 ml gazirane mlake vode
1 kocka kvasca
1 kašika šećera
3 kašičise coli
50 ml ulja
1 ravna kašičica kurkume
900 gr brašna
I još je potrebno :
100 gr posni majonez
30 gr susam
10 gr laneno seme
250 gr posni margarin
Priprema :
U mlaku gaziranu vodu dodati šećer, 3 kašike brašna i izmrvite kvasac.Ostavite par minuta da se aktivira.U drugu posudu stavite polovinu brašna,so,kurkumu ,isipajte nadošli kvasac i uz pomoć preostalog brašna zamesite glatko testo.
Testo pokriti samolepljivom folijom i ostavite da se udvostruči.
Naraslo testo podelite na 7 loptica.Svaku lopticu rastanjiti oklagijom u valjak,narendati malo margarina,posuti prstohvatom brašna i uviti u rolat a rolat u puža.Postupak ponoviti i sa ostalim lopticama osim sedme.Sedmu lopticu rastanjite u krug,preseči kao za kiflice da bi se dobili trougli odnosno listići.
Puža rastanjiti opet u valjak i točkićem za testo napravite trake do polovine testa na oko 1 cm debljine.Smotati testo kao kiflicu i ređati na obodu tepsije sa svih strana.Poređati i listiće.Ostavite testo desetak minuta dok se rerna ugreje.
Celu pogaču premazati posnim majonezom i posuti susamom i lanenim semenom.Peći na 200 C prvih deset minuta a zatim pokriti pek papirom da bi pogača sačuvala lepu rumenu boju pa smanjiti na 180 C i peći još 30 minuta u zavisnosti od rerne.
Prijatno !
jedino nedostaje dnevna svetlost ali dan je isuviše kratak !