Praznična korpica puna peciva i pilića:))

Objavljeno 12.04.2018. od Vesna Sunčica

Opis

-1 kg brašna mekog
-1 kesica praška za pecivo
-1 sveži kvasac
-1 supena kašika soli
-1 dl ulja
-4 dl jogurta
-2,5 dl mleka
-2 cela jajeta
-2 supene kašike šećera
-jedno jaje i malo maslaca za premazivanje
-Jedna okrugla metalna činija. Ja sam je kupila kod Kineza, samo zbog ove korpice. Liči na neku imitaciju rostfraja…Spoljašnost činije obložite alu-folijom, koju blago nauljite. Krajeve folije podvucite pod ivice činije.

Ovu korpicu sam pravila za jedno takmičenje na jednom kulinarskom sajtu. Žao mi je što sam pogubila slike koraka pripreme, ali i ja sam je pravila gledajući neke recepte sa slikama i na you tube. Verujte mi na reč, da priprema nije komplikovana. Testa mi idu od ruke, a ova korpica mi je, možda, jedna od uspešnijih „kreacija“ Napravila sam ludo testo od navedenih sastojaka. Testa ima puno. Odvojte polovinu, a drugu vratite u kesu. od nje možete napraviti peciva raznih oblika, kao što sam i ja. Testo je podatno za rad. Prvo sam napravila dršku. Isplela sam pletenicu, koju sam stavila, celom dužinom, popreko preko činije, obložene nauljenom folijom, pa sam je spustila malo sa obe strane da bi imala ravne krajeve, koji će lepo „leći“ na korpu. Premazala sam je maslacem i stavila činiju na pleh, pa u zagrejanu rernu. Kratko sam je pekla, brzo to ide, jer je testo tanko. Pažljivo je skinite sa činije i odložite na stranu. A onda ide pletenje korpe. Rastanjite testo oklagijom i secite trake od testa širine 1,5 cm i debljine 0,5 cm-drugi put bih milimetar tanje-kad bih uspela:). Okrenite činiju na stranu sa folijom i počnite da pletete korpu. Sa sredine činije, spustite 14 traka od testa. Ja sam deset, pa je korpa ispala ređa. Al opet sve zavisi od veličine činije. Ova je poširoka. i dno joj je ravno. Na sredini trake prilepite jednu za drugu, i pritisnite teglom, kako bi dno bilo ravno kada okrenete korpu. Ako je činija manja, pa i dno manje, onda je dovoljna čaša. Sada ide ređanje poprečnih tračica – jednom ispod, pa jednom iznad trakica od testa koje stoje uspravno. Moja činija je plića, pa je bilo dovoljno pet traka. Ništa se ne plašite:), pletenje ide brzo. Ja sam krajeve podvukla pod činiju. Drugačije nisam umela da je završim. Da bi korpa imala lepe ivice, napravila sam pletenicu jednaku obimu činije. Nju dložite je sa strane. I nju sam premazala samo otopljenim maslacem, da bi bila kontrast korpici, koju sam premazala umućenim jajetom. Činiju sa korpicom stavite na onaj pleh i pecite na 220 stepeni. Brzo je ona pečena. Sačekajte koji minut da se prohladi i pažljivo je skinite sa činije. Neka vas ne buni boja unutrašnjosti korpe. Biće bela, ali biće i pečena. Sad na taj pleh stavljamo pletenicu, naravno savijenu u krug, koja će biti ivica korpe. I ona je brzo pečena. Ostaje vam da, kada sve bude ohlađeno, uz pomoć 4 čačkalice pričvrstite ivicu korpice, a onda i dršku. drška ima svoje ravne kraje pa lepo stoji. I to bi bilo to. Opet je pleh bio u upotrebi, jer sam od ostatka testa ispekla peciva i napunila korpu. Korpu sam odnela uveče na jedan rođendan. Nije da mi nisu prijali komplimenti. Znam da bi bilo lakše sa propratnim slikama, ali tako je kako je. Možda je, opet jednom napravim i ponovo uslikam faze.

0
5

Povezano

Želim primati newsletter

Na sajtu https://mesimozajedno.rs koristimo kolačiće za prijavu i objavljivanje sadržaja i analizu saobraćaja na sajtu . Više o kolačićima Ne prihvatam Prihvatam