Praznična pogača

Objavljeno 02.11.2017. od Adilja Hodza

Opis

800 grama brašna+da podmesite testo
kockica kvasca
kašičica šećera
2 kašičice soli
2 jaja
2 dcl. vode
2 dcl. mleka
1 dcl. ulja
jae za premazivanje

Priprema: U mlaku vodu rastvorite kvasac sa šećerom i ostavite sa strane desetak minuta. U posebnu vanglicu prosejte brašno i dodajte soli. Siptaje nadošli kvasac u brašno, dodajte jaja, mleko i ulje. Zamesite testo rukom dodajteći vode ili brašna ako je potrebno da dobijete glatko testo. Testo ostavite sa strane oko 1 sat na sobnoj temperaturi da se udvostruči. Nadošlo testo premesite i podelite u 7 delova (6 da budu jednaki a 7 deo testa da bude malo veći). Od svih delova testa napravite loptice. Kalup (tepsija) u kojoj ćete peći teba da je okrugla. Premažite kalup i jednu lopticu od testa stavite u sredinu kalupa ostale okolo sa malim razmakom.
Preostali deo testa podelite u 4 dela (tri manja a jedan za nijansu veći). Od tri jednaka dela napravite dugačke valjke i od njih ispletite pletenicu. Pletenicu isecite na 5 delova i stavite u razmacima između loptica u kalupu. A preostali rastanjite oklagijom i vadite malim kalupom okrugle delove za cvet. Na srednjem delu testa stavljajte okrugle delove preklapajući jedan preko drugod. Kada ih poređate u sredini pritisnite drškom od varjače tak oda napravite udubljenje i dobićete cvet. Od ostatke delove testa formirajte tačice ili male ružice po želji.
Ostavite da odstoji još 20 minuta, premažite žumancetom i pecite u zagrejanoj rerni oko 40 minuta na 200 stepeni u donjem delu rerne.
Pogaču izvadite iz rerne pokrijte krpom da malo omekša.

0
5

Povezano

Komentari

Želim primati newsletter

Na sajtu https://mesimozajedno.rs koristimo kolačiće za prijavu i objavljivanje sadržaja i analizu saobraćaja na sajtu . Više o kolačićima Ne prihvatam Prihvatam