Slatki hleb sa šafranom

Objavljeno 15.04.2022. od Verica Poznanovic

Opis

Začin šafran je poznat od davnina.
Šafran je simbol mudrosti i bogatstva, što materijalnog što duhovnog.
Naziv je dobio po persijskoj reči za’faran, što u prevodu doslovno znači „budi žut“.

Potrebno je :
300g brašna,
1 kockica kvasca, 10g
100 ml mlake vode,
kockica margarina, oko 40g
supena kašika meda,
kašičica soli,
kašičica šafrana.

Za premazivanje i posipanje:

jedno žumance i
semenke po ukusu.

Postupak:

Stavite kvasac u malo tople vode da naraste. Pomešajte brašno i so u činiju i dodajte kvasac koji je u međuvremenu narastao. Dodajite vodu postepeno u brašno , i počnite da mesite. Odmah dodajte i rastopljen margarin, kašiku meda i šafran. Zamesite glatko testo i stavite na toplo da raste. Posle 45 minuta “odmaranja” testa, premesite ga i ostavite još sat vremena da raste. Nakon toga zagrejte rernu na 200 stepeni i premesite hleb još jednom, ali ovoga puta napravite pletenicu i stavite u podmazan ili pek papirom obložen pleh. Pletenicu pravite tako što celu količinu hleba podelite na tri jednaka dela, od svakog napravite tri dugačka štapića i ispletete je. Ostavite testo na raste još oko pola sata. Premažite hleb žunmancetom i pospite semenkama po ukusu, možete a i ne morate.
Hleb se peče na 200 stepeni oko 25 minuta do pola sata, ali to naravno zavisi od rerne. Šta reći, slika govori više od 1000 reči

0
0

Povezano

Želim primati newsletter

Na sajtu https://mesimozajedno.rs koristimo kolačiće za prijavu i objavljivanje sadržaja i analizu saobraćaja na sajtu . Više o kolačićima Ne prihvatam Prihvatam