Štrudla sa suvim groždjem

Objavljeno 15.04.2022. od Verica Poznanovic

Opis

Potrebno je:

500g brašna,
20g svežeg kvasca,
1 kašičica šećera,
2.5 dl mleka,
1 jaje,
malo soli,
1 kašika masti i
1 kesica vanilin šećera.

Za filovanje:
2 žumanca,
100g kristal šećera i
100 g suvog grožđa.

Za premazivanje:
1 žumance.

Za posipanje:
šećer u prahu.

Priprema:

U 2 dl mleka rastvoriti pola kockice (20 g) kvasca, dodati kašičicu šećera i 2 kašičice brašna pa ostaviti na toplom da nadođe.
U 500 g brašna dodati malo soli, 1 jaje, 1 kašiku masti, vanilin šećer i nadošli kvasac pa zamesiti mekanije testo (po potrebi dodati 0.5 dl mleka).
Podeliti na tri dela, oblikovati 3 loptice i ostaviti na toplom oko 20 minuta.
Rastanjiti oklagijom, premazati filom od žumanca i šećera, posuti suvim groždjem i urolati. Tako još dva puta.
Ostaviti da se odmara 15 minuta.
Umotati prvu štrudlu u krug, oko nje drugu a na kraju i treću. Premazati žumancetom. Šerpu podmazati posuti brašnom i staviti štrudlu. Rernu zagrejati i peći dok lepo ne porumeni. Pečenu štrudlu posuti šećerom u prahu. Ukrasiti po ukusu.
Ukusna je i topla i hladna. Ova štrudla je za celu porodicu i deo komšiluka, ima nekakav poseban ukus, mekana je lisnata…

0
5

Povezano

Želim primati newsletter

Na sajtu https://mesimozajedno.rs koristimo kolačiće za prijavu i objavljivanje sadržaja i analizu saobraćaja na sajtu . Više o kolačićima Ne prihvatam Prihvatam