Taun sa suvim šljivama

Objavljeno 21.04.2022. od Verica Poznanovic

Opis

Potrebno je:

3 čaše brašna,
2 kafene kašike sitne soli,
četvrtina kafene kašičice suvog kvasca
100g suvih šljiva i
jedna i po čaša vode.

Priprema:

Pomešajte brašno, so, kvasac, zatim dodajte vodu i sve dobro sjedinite. Pokrijte i ostavite da odstoji 12 sati . Nakon toga ponovo promešajte i ostavite da odstoji dok se na površini testa ne pojave mehurići vazduha, a to može potrajati od 7 do 12 sati ili duže.
Istresite testo na radnu površinu, koju ste prethodno posuli brašnom, dodajte mu suve šljive i preklopite ga kao koverat, a zatim prevrnite i ostavite da odstoji još sat, dva. Prvo zagrejte šerpu (potrebna vam je šerpa sa poklopcem), pola sata pre prečenja, a zatim stavite testo u posudu, poklopite i pecite pola sata na 250 stepeni. Nakon toga skinite poklopac i pecite još oko 20 minuta.
Trebalo bi da se uhvati tamna korica, a ako nije pecite još malo dok se ne uhvati, a zatim umotajte hleb u krpu i ostavite da se hladi sat vremena i tek onda je proces završen. Ono što je interesantno je to da hleb “peva” dok se hladi. To se odnosi na krckanje korice i to je znak da je hleb ispao kako treba .Ja sam očarana ovim hlebom, sada sam hlebu dodala i suve šljive.

0
0

Povezano

Komentari

Želim primati newsletter

Na sajtu https://mesimozajedno.rs koristimo kolačiće za prijavu i objavljivanje sadržaja i analizu saobraćaja na sajtu . Više o kolačićima Ne prihvatam Prihvatam