Turski hleb Simid
Opis
Za testo je potrebno:
3 i 1/2 šolje brašna,
250 ml vode,
1 supena kašika kvasca,
2 kašičice šećera i
1 kašičica soli.
Još je potrebno:
2 supene kašike meda,
100 ml vode i
1 – 2 šolje susama.
Priprema.
Rastvorite kvasac u mlakoj vodi sa šećerom i nakon toga sa preostalom vodom, soli i brašnom i zamesite glatko testo. Ostavite testo da nadođe oko 90 minuta na toplom – dok ne naraste.
Pospite brašnom radnu površnu i mesite još par minuta. Gotovo testo podelite na 18 loptica. Svaki deo oblikujte na fitilj dužine oko 40 cm. Nakon toga uvijte po 2 trake jednu sa drugom kao uže – napravite obruče dužine 15 cm i učvrstite ivice đevreka.
Rastvorite med u vodi. . Potopite đevreke u medenu vodu i uvaljajte u susam, prethodno propržen u tiganju.
Poređajte simid u veliki pleh, obložen papirom za pečenje. Pecite na papiru za pečenje uzagrejanoj rerni na 200 stepeni dok ne dobiju lepu zlatnu boju
Komentari