Upletena nugat štrudla

Objavljeno 17.10.2021. od Ana Lović

Opis

Za testo:
250g brašna
28g smeđeg šećera
1 kesica rum šećera
3g suvog kvasca
5g soli
170ml mleka
25g maslaca

10g kakaa
15ml mleka

Za filovanje:
nugat namaz po izboru

U posudi za mešenje sjediniti brašno, šećer, rum šećer, suvi kvasac i so dodajući postepeno mlako mleko. Testo će biti pomalo lepljivo, ali ništa ne brinite. Samo ga ušuškajte samolepljivom folijom i ostavite 20 minuta da krene.

Nakon toga treba mu dodati maslac i još malo mesiti (oko desetak minuta) da se dobije elastično testo koje se ne lepi.

Odmah ga podeliti na dva jednaka dela. Prvi oblikovati u lopticu, a drugom dodati mešavinu kakaa i mleka, pa dobro izraditi da se ujednači boja. Oblikovati i drugi deo u lopticu. Pokriti obe loptice prijanjajućom folijom i odložiti na 30 minuta.

Blago ih pritisnuti prstima da izađe vazduh, pa ponovo oblikovati loptice, pokriti ih samolepljivom folijom i pustiti 15 minuta da odmore.

Svaku lopticu odvojeno razviti na dimenzije 15×20. Svetlu koru premazati nugat namazom, prekriti tamnim delom i blago preći oklagijom da se zalepe.

Na užoj strani iseći 10 traka, ostavljajući 1/4 sa vrha ne isečenu. Uzimati po 2 susedne trake i uviti ih na suprotne strane 3-4 puta. Gornji deo po potrebi malo proširiti. Premazati nugat namazom i uviti kao rolat (početi od ravnog dela).

Staviti u pleh za hleb premazan maslacem, dimenzija 25x7cm. Sledi poslednje narastanje (30 minuta).

Premazati hladnom vodom pomoću četkice i peći 20 minuta u predhodno zagrejanoj rerni na 180°C. Temperaturu i vreme pečenja prilagoditi svojoj rerni.

Pečeni hleb odmah pažljivo izvaditi na rešetku za hlađenje i ostaviti da se sasvim ohladi.

Pre služenja posuti limun šećerom u prahu.

0
0

Povezano

Komentari

Želim primati newsletter

Na sajtu https://mesimozajedno.rs koristimo kolačiće za prijavu i objavljivanje sadržaja i analizu saobraćaja na sajtu . Više o kolačićima Ne prihvatam Prihvatam