Uskršnji hleb

Opis

Svake godine pravim Uskršnji hleb ili pogaču koji su malo svečaniji i kvalitetniji po sastavu od običnog hleba.

POTREBNE NAMIRNICE:
– 1 kg brašna T-500 –
– 1 kocka Alfa kvasca
– 1 kesica praška za pecivo
– 2 kašičice soli
– 1 kašičica šećera
– 2 komada jaja
– 2 šolje jogurta
– 1 šolja tople vode
– 3+ 1 kašika maslinovog ulja
– 50 g maslaca ili margarina sa ukusom maslaca
– krupna morska so

PRIPREMA:
U odgovarajuću posudu sipati veći deo brašna i u sredini napraviti udubljenje u koje staviti izmrvljen kvasac, šećer i malo tople vode. Lagano promešati i ostaviti da se kvasac aktivira.
Dodajte jaja i ručno ih umešajte u testo. Sipajte jogurt, prašak za pecivo i promešajte pa dodajte maslinovo ulje.
Uz pomoć miksera, nastavci za testo, umesiti testo uz dodavanje brašna ili tople vode u zavisnosti od testa sve dok ne dobijete kompaktnu loptu od testa koja se ne lepi. Testo namažite kašikom ulja. Pokrite providnom folijom i kuhinjskom krpom i ostavite da se testo duplira, oko 2 sata.
Nadošlo testo samo pritisnite da padne, bez mešenja. Testo rastanjite u pravogaonik koji namažite margarinom i urolajte.
Rolat uvrtite u pletenicu i stavite u tepsiju.
Namažite hleb sa malo ulja i pospite krupnom morskom solju.
Ostavite da kisne dok se ne popuni kalup.
Zagrejati rernu na 200°C i peći oko 30-40 minuta. Treba da porumeni i odvoji se od ivica kalupa.
Pečen hleb izvaditi i pokriti da se prohladi.
Iako je hleb, podseća na pogaču pa lomite rukom prilikom jela.
Prijatno!

0
5

Povezano

Želim primati newsletter

Na sajtu https://mesimozajedno.rs koristimo kolačiće za prijavu i objavljivanje sadržaja i analizu saobraćaja na sajtu . Više o kolačićima Ne prihvatam Prihvatam