Uskršnji slatki venčići

Opis

Za testo:
500 g brašna
150 ml mleko
100 ml voda
1 kašičica šećera
25 g svežeg Alfa kvasca
1/2 kašičice soli
1 kesica vanilin šećera
2 kašike šećera
1 jaje
1 belance
1 kašičica alkoholnog sirćeta
50 ml ulje
Za nadev:
po pozrebi džem
Za premazivanje:
1 žumance
Za posipanje:
po potebi šećer u prahu
Priprema:
1.U mlakoj vodi rastvoriti alfa kvasac,dodati 1 kašičicu šećera,1 kašičicu brašna,izmešati i ostaviti da nadođe.
U dublju posudu usuti 200 g brašna,dodati mlako mleko,ulje,jaje,belance,posoliti,dodati sirće,nadošli kvasac,2 kašike šećera,vanilin šećer i izmešati.
Postepeno dodavati preostalu količinu brašna(300 g) i zamesiti mekše testo.
Testo pouljiti sa obe strane,prekriti providnom prianjajućom folijom i ostaviti da odstoji 30 minuta.
2.Nadošlo testo izručiti na pobrašnjenu radnu površinu i podeliti na 12 loptica.
3 Svaku lopticu razviti oklagijom što tanje i premazati tankim slojem džema.
4.Urolati i spajati po 2 formirajući pletenicu.
Uviti u krug i spojiti.
Poređati u pleh obložen pek-papirom.
Premazati ih umućenim žumancetom i ostaviti da odstoje dok se rerna ne zagreje.
Peći na 180 stepeni 25 minuta.
5.Gotove venčiće izvaditi iz rerne,prekriti čistom kuhinjskom krpom i ostaviti da se prohlade.
6.Venčiće posuti šećerom u prahu,servirati i poslužiti.
Komentar:
Ove,veoma mekane i ukusne venčiće tradicionalno spremam svakog Uskrsa i zato je ovo naše omiljeno uskršnje pecivo.

0
0

Povezano

Želim primati newsletter

Na sajtu https://mesimozajedno.rs koristimo kolačiće za prijavu i objavljivanje sadržaja i analizu saobraćaja na sajtu . Više o kolačićima Ne prihvatam Prihvatam