Uskršnji venac

Opis

Za testo:
500 g brašna
20 g Alfa kvasca
1 kašičica šećera
1,5 kašičica soli
70 g maslaca
300 ml mleko
Za premazivanje i posipanje:
1 jaje
po potrebi susam
Priprema:
U 100 ml mlakog mlaka staviti izmrvljen alfa kvasac,dodati šećer,1 kašičicu brašna,izmešati i ostaviti da odstoji 5 minuta.U šerpu staviti maslac i otopiti na laganoj vatri.U maslac dodati 200 ml mleka i izmešati.Brašno usuti u dublju posudu,sipati mleko i maslac,posoliti,dodati nadošli kvasac i zamesiti testo.Prekriti čistom kuhinjskom krpom i ostaviti da odstoji sat vremena.Zatim testo premesiti,prekriti čistom kuhinjskom krpom i ostaviti da odstoji još sat vremena.Testo izručiti na pobrašnjenu radnu površinu i podeliti na 3 dela formirajući jufke.
Od jufki formirati štapiće,pa od njih napraviti pletenicu.
Spojiti u krug i napraviti venac.
Prebaciti u uljem podmazanu vatrostalnu posudu,prekriti čistom kuhinjskom krpom i ostaviti da odstoji 15 minuta.Za to vreme rernu zagrejati na 250 stepeni..OD alu-folije napraviti krug veličine jajeta i utisnuti u udubljenje.
Jaje razmutiti viljuškom,premazati venac i posuti susamom.Peći na 180 stepeni 40 minuta.
Gotov venac uzvaditi iz rerne i ostaviti da se prohladi.Ukloniti foliju i na njeno mesto ubaciti ofarbano jaje.
KOMENTAR:Uskrs je praznik kome se svi radujemo.Šaramo uskršnja jaja i pripremamo razne specijalitete.Tako je i ovaj uskršnji venac krasi našu uskršnju trpezu.Zato je ovo moj omiljeni prolećni recept.
Srećan Uskrs!

0
0

Povezano

Komentari

Želim primati newsletter

Na sajtu https://mesimozajedno.rs koristimo kolačiće za prijavu i objavljivanje sadržaja i analizu saobraćaja na sajtu . Više o kolačićima Ne prihvatam Prihvatam