Vareniki

Objavljeno 13.03.2023. od Verica Poznanovic

Opis

Vareniki su vrsta punjenih knedli. Vareniki su okruglice od beskvasnog testa u obliku kvadrata ili polumeseca, punjene s pire krompirom, kiselim kupusom, sirom, kupusom, mesom, tvrdo kuhanim jajima ili kombinacijom njih. Mogu biti punjenje i voćem. Vareniki su vrlo popularne u Ukrajini i Rusiji.

Jelo se priprema tako da se punjenje omota s testom te kuva nekoliko minuta, a zatim se prelije maslacem ili uljem. Naziv vareniki jednostavno znači „kuvana stvar“ od pridjeva varenyy.

SIROMAŠNO JELO KOJE JE OSVOJILO SVET Čuveni vareniki na vašoj trpezi

Potrebno je:
3šolje brašna
1šolja vode
1/2kašičice soli
2-3kašike suncokretovog ulja
500g zamrznutih višanja bez koštica
200g šećera
2-3 kašičice pšeničnog brašna
po potrebi ulje

Priprema:

Odmrznite višnje i odvojite sok na stranu. Višnjama dodajte šećer i pšenično brašno. Ostavite po strani.
Pomešajte brašno sa mlakom vodom, solju i suncokretovim uljem i umesite testo. Premestite testo u činiju, prekrijte platnenom krpom i ostavite da odstoji 1 sat.
Rastanjite testo na debljinu od oko 2 mm i isecite ga na male krugove. Stavite fil u sredinu svakog kru, savijte testo preko fila i stisnite ivice da biste ih zatvorili.

Pustite vodu da proključa, stavite varenike u nju. Kuvajte ih dok se ne podignu na površinu vode. Poslužite varenike na tanjiru, sa maslacem, pavlakom i šećerom.

0
0

Povezano

Komentari

Želim primati newsletter

Na sajtu https://mesimozajedno.rs koristimo kolačiće za prijavu i objavljivanje sadržaja i analizu saobraćaja na sajtu . Više o kolačićima Ne prihvatam Prihvatam