Vekna sa blitvom

Objavljeno 18.04.2022. od Verica Poznanovic

Opis

Blitva je izuzetno korisna povrtarska biljka, srodna je spanaća a uzgaja se zbog izuzetno hranljivog lišća. Kultivisane su dve vrste, tako da je lepeza jela koja mogu da se naprave znatno šira nego od spanaća.

Potrebno je:

500 g brašna,
100 ml mlakog mleka,
100 ml maslinovog ulja,
1 paketić svežeg kvasca,
1 kašičica šećera ,
1 kašičica soli i
250 ml mlake vode.

Fil:
10 manjih listova blitve,
1dl kisele pavlake,
2 jaja,
kašika maslinovog ulja i
prstohvat soli.

Priprema:

U mlako mleko dodati šećer i kašiku brašna, zatim izmrviti kvasac, dobro promešati i ostaviti da nadođe oko 10 minuta.
U posudu sipajte brašno, dodajte so, nadošli kvasac i ulje. Sve sjediniti i lagano dodavajte vodu, uz stalno mešanje varjačom.
Na radnoj površini, koju ste posuli brašnom mesite testo bar desetak minuta minuta potom ga ostavite da odstoji oko pola sata. Zatim ga ponovo premesite.
Za fil iseckajte blitvu, dodajte pavlaku i jaja pomešajte sa maslinovim uljem uz dodatak soli.
Rastanjite testo, premažite filom i polako urolajte. Tepsiju obložite pek papirom i stavite veknu. Vekna nek odmara još dvadesetak minuta.

U već zagrejanu rerunu na 200 stepeni ubacite pleh sa veknom. Hleb ne smete nikako da prepečete, a dužina pečenja zavisi od veličine vekne i rerne.

Uživajte u svakom zalogaju! Blitva je moj omiljeni zeleniš u sve se meša

0
0

Povezano

Želim primati newsletter

Na sajtu https://mesimozajedno.rs koristimo kolačiće za prijavu i objavljivanje sadržaja i analizu saobraćaja na sajtu . Više o kolačićima Ne prihvatam Prihvatam