6 saveta za savršene kolače

Objavljeno 29.09.2016. od Milena Obradovic

Bilo da se godinama usavršavate u pravljenju poslastica ili ste početnik, uvek je dobro znati mali tajne zahvaljajući kojima će vam priprema kolača biti jednostavnija i brža, a vaši slatkiši još ukusniji!

1. Ne koristite hladna jaja

Sigurno već znate da vam je za pripremanje poslastica potrebno da puter bude sobne temperature, ali da li ste znali da isto važi i za jaja? Ukoliko jaja nisu odgovarajuće temperature, vaša smesa neće biti dovoljno zgusnuta. Stoga, ukoliko na pola recepta shvatite da ste zaboravili da izvadite jaja iz frižidera sat vremena pre početka pripreme jela – ne očajavajte! Stavite jaja u posudu sa mlakom vodom i ostavite ih da se ugreju petnaestak minuta.

2. Precizno izmerite brašno

Sipajte brašno velikom kašikom u čašu za merenje, izravnajte i izbacite višak. Ne uzimajte brašno čašom za merenje direktno iz kese, jer će vam brašno biti nabijeno i slučajno ćete izmeriti veću količinu nego što vam je potrebna prema receptu.

3. Uvek prosejte brašno

Pre nego što krenete da pravite testo obavezno prosejte brašno.Na ovaj način ćete jednostavno odstraniti grudvice ili strane predmete, dok ćete istovremeno napraviti brašno rastresitim, čime će se u testu ravnomerno rasporediti.

4. Nabavite četku za premazivanje

Sa četkom ćete ravnomernije premazati pleh, nego sa komadićem putera u papiru. Samo pređite četkom preko mekog putera i premažite pleh ili papir. Mnogi profesionalci više vole visoko kvalitetne četke s prirodnom dlakom koje posebno dobro upijaju tečnost, dok silikonske četke ne ostavljaju dlake i izuzetno se lako čiste.

5. Umažite ruke

Vlažnim rukama oblikujte lepljive kolače. Slatkiši koji su lepljivi se teško oblikuju, stoga, pre formiranja poslastica, uvek dobro nakvasite ruke.

6. Lako oljuštite lešnike

Rasporedite lešnike u plehu i ostavite ih u rerni desetak minuta na temperaturi od 150-200C.Vruće lešnike stavite na kuhinjsku krpu, umotajte i kružnim pokretima ruku činite da se lešnici taru sami o sebe, dok se ljuske ne skinu sa njih.

 

Povezano

Komentari

Želim primati newsletter

Na sajtu https://mesimozajedno.rs koristimo kolačiće za prijavu i objavljivanje sadržaja i analizu saobraćaja na sajtu . Više o kolačićima Ne prihvatam Prihvatam