8. mart: praznik ili borba?

Objavljeno 08.03.2017. od Mesimo zajedno
Oznake: Mesimo zajedno,

Drage naše, danas nemojte (kao obično) u žurbi iskočiti iz kreveta, navrat-nanos se spremiti i žuriti na posao ili da odvedete decu u vrtić.

Zastanite na čas. Danas nije samo još jedna obična sreda. Danas je Dan žena.

Ok, možda vam je dosta crvenih karanfila i „usiljenih“ poklona, možda smatrate da je ovo samo još jedan zastareli praznik, a možda ste čak i zaboravile koji je danas da – i to je u redu.

Ali, zašto se ne bismo, barem na trenutak, setile svih onih žena koje su svoje živote posvetile boribi za prava koja mi danas uzimamo zdravo za gotovo? Zastanite i odajte počast tim borkinjama.

 

Zašto baš 8. mart?

Početak obeležavanja 8. marta kao Dana žena nije povezan sa samo jednim događajem, već sa čitavim nizom akcija i protesta koje su organizovale radnice tekstilnih i drugih industrija, boreći se za poboljšanje svog položaja, radnih uslova i povećanje plata.

Na ovaj dan 1857. godine, žene zaposlene u tekstilnoj industriji u Njujorku izašle su na protest zbog loših uslova rada i niskih plata. Ove demonstracije brzo je rasterala policija, ali su iste ove žene par meseci kasnije osnovale sindikat, pa su protesti na isti datum nastavljeni i narednih godina.

Najpoznatiji protest bio je iz 1908. godine kada je 15 000 žena marširalo ulicama Njujorka tražeči kraće radno vreme, bolje plate i pravo glasa.

Dve godine kasnije u Kopenhagenu održana je prva međunarodna ženska konferencija, na kojoj je ustanovljen „Međunarodni dan žena“ na predlog Klare Cetkin, uticajne nemačke političarke i borkinje za ženska prava.

Već naredne godine, Međunarodni dan žena obeležilo je preko milion ljudi u Austriji, Danskoj, Nemačkoj i Švajcarskoj. Vremenom, ovaj praznik postao je sve rasprostranjeniji, a danas se obeležava u preko sto zemalja širom sveta.

 

Kako se obeležava danas?

Osnovno značenje Dana žena vremenom se izmenilo, pa ovaj praznik mnoge žene više i ne doživljavaju kao svoj.

Osmi mart se pretvorio u svoju suprotnost: prestao je da bude poziv ženama da se bore za svoja prava, a postao dan kada muškarci izražavaju posebnu pažnju prema njima, kupujući im cveće, čokolade i poklone.

 

Tako, na današnji dan, žute mimoze i čokolada su najzastupljeniji darovi u Rusiji, Italiji i Albaniji.

U većini država istočne Evrope, preovladava običaj da se ženi poklanja crveno cveće, dok đaci spremaju poklon za svoje učiteljice.

U zemljama kao što su Portugal ili Rumunija, običaj je da žene prave svoju samo žensku zabavu, dok se u Poljskoj organizuje marš feministkinja.

Godine 2005. u Velikoj Britaniji, ovaj dan je proglašen za državni praznik.

 

A da li ćemo 8. mart posmatrati kao praznik, vid borbe ili priliku da nekome poklonimo pažnju, ostaje na svakoj od nas da odluči za sebe.

Ipak, danas, sem karanfila ili poklona, ženama treba odati veliko priznanje za njihovu hrabrost, istrajnost, borbu i doprinos čovečanstvu. Na kraju krajeva, ne tražimo mnogo, zar ne?

 

 

Povezano

Komentari

Želim primati newsletter

Na sajtu https://mesimozajedno.rs koristimo kolačiće za prijavu i objavljivanje sadržaja i analizu saobraćaja na sajtu . Više o kolačićima Ne prihvatam Prihvatam