A šta vi slavite 14. februara?

Objavljeno 14.02.2017. od Mesimo zajedno
Oznake: Mesimo zajedno,

Danas je utorak. Ali ovaj utorak nije kao svaki drugi utorak u godini. Danas se širom sveta, kao i u Srbiji, obeležava Dan zaljubljenih.

Iako na današnji dan pravoslavci obeležavaju dan svetog Trifuna, a katolici svetog Valentina, zajedničko im je slavljenje ljubavi.

Dan Zaljubljenih slavi se u mnogim zemljama kao praznik zaljubljenih i praznik prijateljstva.

Standardni simboli Dana zaljubljenih su cveće, kolačići, čokolade i crvena boja.

Razni narodi širom sveta usvojili su ponešto od ovog modernog praznika, prilagodili ih svom okruženju i stvorili svoje običaje.

 

Japan

U Japanu sve žene poklanjaju muškarcima čokolade na ovaj dan. Čokolade kupuju svim muškarcima u svom životu: od kolega, komšija, momaka, muževa, sve do šefova i poznanika.

Muškarci damama uzvraćaju pažnju, ali mesec dana kasnije, 14. marta na takozvani „Beli dan“, tako što ženama poklanjaju belu čokoladu.

 

Finska

U Finskoj se ovaj datum vezuje za prijateljstvo. Prijatelji jedni drugima dele sitne darove, čestitke i čokolade. Pokloni se šalju anonimno, pa je zanimljivo pogađati ko je kome šta poklonio.

 

Italija

Italijani ispisuju ljubavne poruke svojim voljenima, a oni koji bi želeli da se zaljube i pronađu srodnu dušu šalju svoja pisma Juliji u Veronu. Najlepša pisma se nagrađuju.

 

Francuska

U Francuskoj pokrajini Indre postoji selo koje se zove Sveti Valentin. Brojni posetioci na današnji dan baš u ovom selu obnavljaju svoje ljubavne zavete.

 

Ljubav ne traži skupe i bezlične poklone. Zašto dragu osobu ne biste obradovali domaćim ružicama od testa napravljenim sa puno pažnje i ljubavi? Srećan vam Dan ljubavi! Neka vam Dan zaljubljenih postane praznik koji živimo svaki dan, a obeležavamo jednom godišnje!

 

 

 

Povezano

Komentari

Želim primati newsletter

Na sajtu https://mesimozajedno.rs koristimo kolačiće za prijavu i objavljivanje sadržaja i analizu saobraćaja na sajtu . Više o kolačićima Ne prihvatam Prihvatam