Četiri saveta da sačuvate svojstva začina

Iskusne domaćice znaju da su začini ono što svakom jelu daje poseban ukus i jedinstvenu aromu. Za dobro jelo neophodno je da sastojci budu vrhunskog kvaliteta, a isto važi i za začine. Zbog toga smo odlučili da sa vama podelimo nekoliko korisnih saveta kako da sačuvate svojstva dragocenih začina.

  • Pokušajte da što više kupujete neobrađene začine i da izbegavate mlevene začine. Mleveni začini brzo gube aromu i ukoliko ih ne čuvate pravilno oni mogu da izgube svojstva posle tri meseca. S druge strane, celi začini mogu da traju godinama. Ako ih nabavite u štapiću, zrnu ili korenu možete ih i do tri godine čuvati u zamrzivaču, a da oni uopšte ne izgube svojstva. Lako ćete ih i upotrebiti – kada su vam potrebne manje količine, sami izgnječite ili sameljite začin po potrebi.
  • Začine je najbolje odlagati na suvom i tamnom mestu. Bilo da su celi ili mleveni, svetlost, vazduh, vlaga i toplota najveći su neprijatelji začina. Za odlaganje začina bi bilo najbolje da koristite metalne kutije ili keramičke posude sa hermetičkim poklopcima. Osim toga, vrlo je važno da police na kojim držite začine ne budu smeštene iznad sudopere ili šporeta zbog toplote i vlage koja smeta začinima. Savršeno mesto za čuvanje manjih količina začina su kuhinjski ormarići, dok veće količine možete čuvati u frižideru ili zamrzivaču. Cele začine možete slobodno do tri godine čuvati u zamrzivaču, a mlevene do šest meseci. Manje količine začina, koje ste otvorili, nikako nemojte stavljati u frižider jer će pokupiti vlagu.
  • Neophodno je da jednom godišnje proverite boju i miris začina. Čak i kada ih pravilno odložite, začini mogu da izgube svežinu i miris. Zalihe začina obnavljajte jednom godišnje, a tada je i pravo vreme da bacite stare načete začine. Ako začin promeni miris ili boju, zamenite ga bez obzira na rok trajanja. Kada nabavite nove količine začina sigurno ćete znati koliko su stari. 
  • Obogatite svoja jela domaćim začinima. Ako imate dvorište ili veliku kuhinju i terasu, možete da gajite začine shodno uslovima koji su im neophodni. Na taj način svež bosiljak, peršun, majčina dušica, žalfija, mirođija ili ruzmarin uvek će vam biti pri ruci kada pripremate neko ukusno jelo za svoje ukućane. 

Sigurni smo da začini, iako tako mali i neprimetni, čine poseban dodatak svakom jelu koje pripremate. Nadamo se da će vam ovi saveti poslužiti u budućnosti prilikom spremanja nekog novog specijaliteta. Možete slobodno da ih podelite i sa drugim ljubiteljima kulinarstva, ali i da nam pišete ukoliko imate neki dodatno koristan i zanimljiv savet. 🙂

 

Povezano

Komentari

Želim primati newsletter

Na sajtu https://mesimozajedno.rs koristimo kolačiće za prijavu i objavljivanje sadržaja i analizu saobraćaja na sajtu . Više o kolačićima Ne prihvatam Prihvatam