Crvene pečene paprike i ajvar

Stigao je period godine kada se ulicama širi miris jeseni. Period kada spremamo hranu za dugu i hladnu zimu, a kada su pijace obojene u jarko crvene tezge. Slažete li se sa nama kada kažemo da se najlepši deo jeseni krije baš u svežim plodovima i ukusnoj hrani?

Sočne crvene paprike
Intenzivne crvene boje, robusne i čvrste, sa dve ili ređe tri strane, duguljaste i špicaste, ali najbitnije od svega – ukusne i mirisne. Crvene paprike pored toga što su veoma ukusne i što od njih možemo da napravimo mnoštvo ukusnih jela spadaju i među najzdravije povrće na svetu. Jedina mana im je što im sezona poprilično kratko traje i što su u ovom periodu poprilično skupe. Iskoristite ih što je više moguće dok ih još ima i spremite zimske zalihe, a naš savet je da birate one pljosnate kako biste ih lakše ispekli i oljuštili.
Crvene paprike sadrže 300 odsto preporučenog dnevnog unosa vitamina C. Osim toga bogate su i magnezijumom, vitaminom B6, pospešuju vid i pozitivno deluju na ceo organizam.
Pored toga što su odlične kao prilog uz različita jela, kao salata, paprike možete i da punite sitnim sirom, a zatim pohujete. Osim sira punjenje može da bude i od rendanog krompira koje ćete nakon toga zapeći u rerni.
Načina za spremanje paprika ima mnogo i ukoliko ste i vi njeni ljubitelji slobodno eksperimentišite sa receptima i pronađite baš onaj po vašem ukusu.
Čuveni ajvar
Za vrhunski ajvar neophodna je vrhunska paprika, tačno određenog kvaliteta i po mogućnosti uzgojena na prirodan način, kao nekad. Puna ukusa i mirisa, ova paprika treba da je sasvim zrela, neoštećena i mesnata što je veoma bitno za kvalitetan ajvar. 
Mnoge domaćice u ajvar stavljaju i patlidžan i paradajz, kako bi dobile na količini, ali i malo uštedele. Međutim, najukusniji ajvar je ako ga pravite samo od paprike. Dakle, nakon odabira, pečenja i ljuštenja paprike sledi mlevenje. Najlakše je da ovaj korak odradite uz pomoć mašine za meso.
U šerpu, pored ulja, sirćeta, šećera i soli dodajte i samlevenu papriku. Neka se kuva dugo uz konstantno mešanje kako ne bi došlo do toga da negde zagori.
Kako da znate da je ajvar gotov – postavite varjaču na dno šerpe i prevucite po prečniku nekoliko puta. Ako tom prilikom vidite dno šerpe, voda je isparila, ajvar je skuvan i spreman za tegle.
Tegle i poklopci moraju da budu dobro oprani i osušeni. Vreo ajvar sipajte u tegle i odmah zatvorite. Na taj način će se napraviti vakum, koji obezbeđuje neku vrstu brze pasterizacije. Ovako pripremljen ajvar će dugo trajati, neće se kvariti čak i do naredne jeseni.

Pripremanje domaćeg ajvara, poput domaće zimnice predstavlja način da tokom najhladnijih meseci jedemo domaće, tradicionalno spremljene delikatese, po porodičnim receptima. Oko ajvara se vredi potruditi jer je bez konzervansa, prepun vitamina, a uz to je i autentičnog ukusa.

Spremanje domaćeg ajvara i domaće zimnice nije lako. U svakoj teglici koja se nađe na stolu vidi se ljubav, zalaganje i briga o najdražima. Zato se nabavlja, čisti, ljušti, secka, kuva, melje, ređa, kiseli – da bi vas zdravi, ukusni, pravi domaći zalogaji radovali, pri svakom obroku.

Da li imate savete i trikove za spremanje još ukusnijeg ajvara? Budite slobodni da nam pišete i podelite ih sa nama. 🙂 

 

Povezano

Komentari

Želim primati newsletter

Na sajtu https://mesimozajedno.rs koristimo kolačiće za prijavu i objavljivanje sadržaja i analizu saobraćaja na sajtu . Više o kolačićima Ne prihvatam Prihvatam