Deset korisnih saveta za uređenje kuhinje

Pošto je kuhinja prostor u kome uvek provedemo određeni deo dana, potrebno je da bude lepo i funkcionalno uređena. Bilo da planirate da preuredite, drugačije organizujete ili tek postavljate vašu kuhinju pročitajte naše savete koji će vam sigurno koristiti tom prilikom.

1. Pronađite inspiraciju za svoju kuhinju
Inspiracija je od ključne važnosti za bilo koji dobro urađen posao. Pre nego što počnete da renovirate, uređujete ili drugačije organizujete vašu kuhinju, pronađite inspiraciju kako biste doneli najbolju odluku. Poslužite se časopisima, portalima o dizajnu enterijera ili društvenim mrežama kako biste dobili ideje o uređenju.
2. Odaberite odgovarajuću formu kuhinje
Uporedite različite forme kuhinja, odnosno da li je za vaš prostor najbolja linijska kuhinja, ona u obliku slova L ili slova P, kuhinja s gornjim elementima ili ipak ona bez njih. Dobro razmislite o tome koja se forma najviše uklapa u vaš kuhinjski prostor. Vodite računa i o tome hoćete li u kuhinji samo da pripremate hranu ili želite da vam ona ujedno bude i prostor za posluživanje, ali i druženje. U tome će veliku ulogu igrati i kvadratura same kuhinje.
3. Pažljivo izaberite idealne boje koje će se najbolje uklopiti u vaš prostor
Izbor boja kuhinjskih elemenata ima najjači uticaj na opšti utisak i atmosferu u kuhinji. Svetlije boje vizuelno povećavaju kuhinju, pa su dobar odabir za male kuhinje, dok tamnije boje smanjuju prostor, pa će se dobro uklopiti u velike prostore.
4. Neka vam glavni cilj prilikom uređenja bude – funkcionalnost
Prethodna tri saveta su bitna, važno je da pronađete nešto što će vam se dopasti, boje i formu koja će odgovarati vašoj idealnoj kuhinji, ali ipak najvažnija je funkcionalnost. Možete kombinovati boje, odabrati savršene materijale i aparate, ali bez funkcionalnosti sve to što ste zamislili izgubiće pravu draž. Jer, kuhinja je prostorija koju najčešće koristimo i neka bude predivna, ali pre svega savršeno funkcionalna.
5. Iskoristite svaki centimetar prostora
Ako pravite novu kuhinju ili preuređujete staru, imajte u vidu da će vam svaki delić prostora dobro doći za skladištenje hrane, escajga i kuhinjskog posuđa. Organizujte prostor tako da vam pri ruci bude ono što najčešće koristite, ali i da začini i varjače budu pored šporeta, escajg pored servisa, čaše iznad sudopere i slično.
6. Praktični radni trougao kao važan deo svake kuhinje
Prilikom uređenja kuhinje ne smete da zanemarite radni trougao koji se odnosi na udaljenost između frižidera, šporeta i sudopere. Sudopera bi trebalo da bude u centru radnog trougla, s obzirom na to da je to najčešće korišćeni element u kuhinji. Područje do sudopere bi trebalo da bude uređeno kao radna površina i to minimalne širine 105 cm površine.
7. Utičnica u kuhinji nikad dosta
Unapred dobro razmislite o svim potrebnim utičnicama. Danas ima mnogo mogućnosti za ugradnju utičnica koje se mogu odlično iskombinovati i biti neprimetne. Možete ih integrisati u radnu ploču, sakriti u elemente ili jednostavno staviti na zid – samo vodite računa da ih imate dovoljno.
8. Unesite svetlost u prostoriju u kojoj ćete provoditi svakodnevno vreme
Svetlost je vrlo važna za pripremanje hrane, kuvanje i za stvaranje ugodne i tople atmosfere. Ako vaši prozori ne unose dovoljno svetlosti u prostoriju, dobro rešenje je ugradnja zidnih lampi. Pogodne su jer vam ne zauzimaju radni prostor i ne morate brinuti da ćete ih slučajno oboriti i razbiti.
9. Ukrasite kuhinju upečatljivim detaljima
Dekorativni detalji jednostavno su neizostavni kada je reč o uređenju vaše kuhinje. Ako je dovoljno osvetljen, kuhinjski prostor bi se mogao ukrasiti biljkom u saksiji, ali ako nemate uslova za čuvanje kućne biljke, poslužiće i cveće u nekoj lepoj vazi. Osim cveća, tu su i različite posudice od porcelana koje pored funkcionalnosti unose i lep vizuelni efekat u kuhinju. No, ako niste ljubitelj porcelana, možete iskoristiti staklene bočice, pa će sama boja začina ukrasiti vaš kuhinjski prostor.
10. Dodatni saveti
Dodavanjem daske za rezanje na otvor sudopere proširujete radni prostor. Ako iskoristite ogledalo kao zidnu oblogu između ormarića, vaša kuhinja izgledaće veće. Bez obzira koliko vam se dopada da šoljice, varjače ili drugo posuđe stoji okačeno u kuhinji van kuhinjskog ormarića, potrudite se da ne držite posuđe na ovaj način. Na ovako čuvani pribor se može gomilati prašina i bakterije, pa pribor neće biti uvek čist i spreman za upotrebu.

Ukoliko se budete pridržavali ovih dragocenih saveta, vaša kuhinja će zablistati, i sigurno ćete svakodnevno uživati u njoj, podjednako i vi i vaši ukućani. Možete da podelite sa svojim prijateljima ove interesantne savete, a nama će biti drago da i vi podelite sa nama neki praktičan savet koji ste vi ili vaši prijatelji koristili prilikom uređenja vaših kuhinja. 🙂 

 
 

Povezano

Komentari

Želim primati newsletter

Na sajtu https://mesimozajedno.rs koristimo kolačiće za prijavu i objavljivanje sadržaja i analizu saobraćaja na sajtu . Više o kolačićima Ne prihvatam Prihvatam