Idealni za leto – kolači koji se ne peku

Leto je, vrućine su velike, svima nam teško pada sama pomisao na to da treba upaliti rernu, a tako bi se rado zasladili nekim finim slatkišem. Da li vam je poznata ova situacija? Ako je vaš odgovor da, na pravom ste mestu. Donosimo vam recepte za poslastice za koje nije potrebna rerna, a koje se pritom spremaju za vrlo malo vremena.

Voćna krempita

Primetićete da ovaj recept dosta liči na dobru, staru krempitu. Razlikuju se u patišpanju i jednostavnosti.
Kora – u ovom slučaju, neka vam donja kora bude petit keks koji ćete najpre poređati u dublju posudu.
Fil – ako želite što pre da završite sa ovim kolačem, možete da umutite puding od vanile. Ili ga možete praviti sami tako što ćete pomešati 5 jaja, 100g šećera, 2 vanil šećera, 60g brašna, 50g gustina, 750ml mleka i 50g putera.
Preko fila stavite sezonsko voće koje imate u kući, to mogu biti maline, kupine, borovnice, višnje, breskve ili neko drugo voće.
Premažite šlagom, ohladite i eto brzog kolača za tili čas.

Kapri kolač
Svi vole kapri sladoled, zar ne? Ovaj kolač je možda i bolji od njega.
Kora – pomešajte mleveni keks, kašičicu kakaa, 2 kašike čokoladnog krema, 100ml mleka i malo seckanih lešnika.
Vanila fil – 500g maskarpone sira, 100g šećera u prahu, kašičica arome vanile, 250ml slatke pavlake i 1 kesica šlaga. 
Voćni fil – voće po želji (jagode, višnje, maline),  3 kašike šećera, 1 kašika soka od limuna, 2 kašike gustina i 3 kašike vode.
Glazura – istopite čokoladu za kuvanje sa malo slatke pavlake i premažite kolač.
Stavite ga u frižider na 3 sata i kolač je spreman. Verujte da se priprema brzo, dok uživanje u njemu traje mnogo duže.

Čokoladni tart
Kada vam se jede nešto kremasto, čokoladno i “na brzinu” predlažemo baš ovaj recept. Sprema se jednostavno, od samo nekoliko sastojaka.
Kora – 250g mlevenog keksa, 25g kakaa, 100g putera, 2 kašike meda, 1 kašika ruma, 3 kašike mleka.
Fil – 200ml neutralne pavlake, 100g čokolade za kuvanje, 200g mlečne čokolade.
Odozgo poređajte voće po izboru, malo prohladite i navalite na ovu izvrsnu poslasticu.

Osvežavajući kolač
Kada ovaj kolač probate, verujemo da ćete biti oduševljeni i da ćete ga vrlo često praviti. Sastoji se od jedne smese koja se topi u ustima.
Smesa – 500ml slatke pavlake, 400ml kisele pavlake, 100g šećera u prahu, 500g mlevenog keksa i maline. Predlažemo da prvo u kalup sipate pola smese, zatim poređate maline i na njih drugu polovinu smese kako se ne bi zgnječile i raspale.
Dodajte šlag ili umućenu slatku pavlaku od gore i eto kolača za 20 minuta. Jedina mana je što mu treba dosta vremena da se stegne, najbolje je da prenoći u frižideru.

Naše čitateljke su već podelile sa nama neke od recepata kolača koji se ne peku. Na primer: Toblerone, rafaelo kuglice, Draganine lizalice
Ukoliko i vi imate super ideje kako da se osladimo u toplim danima – pišite nam!
Nećemo dozvoliti da nam toplo leto pokvari priliku da se zasladimo domaćim kolačima i uživamo u njihovom spremanju, zar ne?
Ukoliko smo vas inspirisali i ako vam se dopadaju naši recepti, podelite ih sa prijateljima i pozovite i njih da spreme neki od laganih, letnjih kolača. 🙂 

 

Povezano

Komentari

Želim primati newsletter

Na sajtu https://mesimozajedno.rs koristimo kolačiće za prijavu i objavljivanje sadržaja i analizu saobraćaja na sajtu . Više o kolačićima Ne prihvatam Prihvatam