Ideje za šaranje uskršnjih jaja

Pred nama je najveći hrišćanski praznik – Uskrs! U ovo vreme uvek nas obuzme nestrpljenje da zajedno sa svojom porodicom uživamo u prazničnim aktivnostima, a jedna od njih je i šaranje jaja! Verujemo da već imate svoje trikove i dobro isprobane tehnike šaranja, ali ako vam je ponestalo ideja ili želite da isprobate nešto novo i kreativno nastavite sa čitanjem, jer baš o tome pišemo. 

Mermerna jaja sa lukovinom

Svi vole mermerne šare, nije li tako? Zbog toga vam danas pokazujemo kako da ove šare dodatno obogate boju vaših uskršnjih jaja i to u lukovini. Sve što vam je potrebno jesu jaja, ljuska od crnog luka, gaza, konac za vezivanje, makaze, kao i boja za jaja po želji. Prateći ova uputstva lako ćete doći do savršenih mermernih jaja. Prvi korak je da isečete ljuspice luka na sitne komadiće, kao i gazu. Potom, potrebno je da jaja pokvasite i uvaljate ih u lukovinu, te ih zamotajte u gazu, zavežite koncem i lagano spusite u šerpu sa vodom da se prokuvaju. Nakon par minuta dodajte boju, koju ste prethodno razmutili prema uputstvu na poleđini, i sačekajte nekoliko minuta da se boja uhvati. Sve što je ostalo da se uradi jeste da izvadite jaja, skinete gazu i lagano isperete ljuspice luka. Ne zaboravite da jaja premažete sa malo ulja kako bi dobila sjaj.  

Pastelna jaja sa šarama

Za pastelna jaja biće vam potrebna bela jaja, koja možete da kupite u prodavnici kao takva ili napravite kod kuće. Uz jaja će vam trebati i željene boje, voda i malo sirćeta. Prvo, jaja lepo skuvajte, a kada to završite u jednu činiju sipajte vodu, malo sirćeta i boju. Nakon što se boja rastvori kašikom spustite jaje u činiju. Držite ga dok se pastelna boja ne primi. Ukoliko želite da se vaša pastelna jaja dodatno istaknu možete da im dodate bele šare uz pomoć tempera i četkica. 

Zlatna i sjajna uskršnja jaja

Da li biste voleli da vaša jaja za Uskrs ostave utisak? Ukoliko da, onda ste na pravom mestu, jer ćemo vam sada napisati kako da napravite zlatna jaja i jaja sa sjajnim elementima. Kako biste napravili zlatna jaja biće vam potrebna zlatna folija i lepak, a sam postupak je vrlo jednostavan. Na jaje nanesite tanak sloj lepka, a zatim obložite foliju i lagano je pripojite. Sa druge strane, za sjajna jaja će vam pored lepka biti potrebne i sitne šljokice. Lepkom iscrtajte željeni oblik na jajetu, a zatim pospite šljokice i sačekajte da se osuši. Za par minuta i na jednostavan način imaćete divno dekorisana jaja.

Pored fenomenalno išaranih jaja, vašu uskršnju trpezu možete da obogatite i ukusnim pecivima. Naši predlozi su slane kiflice sa sirom, gurmanska pita sa kulenom, lisnate ružice sa sremušem ili mekana pita sa kajmakom. Više recepata možete da pronađete ovde

Nadamo se da će vas ove ideje inspirisati da dekorišete svoja uskršnja jaja, a ukoliko imate neke isprobane tehnike podelite ih sa nama u komentarima.

 

Povezano

Komentari

Želim primati newsletter

Na sajtu https://mesimozajedno.rs koristimo kolačiće za prijavu i objavljivanje sadržaja i analizu saobraćaja na sajtu . Više o kolačićima Ne prihvatam Prihvatam