Ideje za šaranje uskršnjih jaja

Svake godine, pred Uskrs, tragamo za novim i kreativnim idejama za ukrašavanje uskršnjih jaja. Reč je o divnoj tradiciji koja nas makar na kratko vrati u detinjstvo i koja nam omogućava da na pravi način ispoljimo svoju domišljatost. Složićete se da je ukrašavanje uskršnjih jaja jedan od najzabavnjih rituala koji je prikladan za sve uzraste.

Za dekorisanje uskršnjih jaja postoji bezbroj rešenja, a najvažniji i najznačajniji sastojak je svakako mašta! Dozvolite sebi da podetinjite i sa svojim omiljenim saradnicima – svojim mališanima – sedite za trpezarijski sto, pripremite boje, sredstva za dekoraciju, nasmešite se i budite originalni. Mi smo rešili da vam ovog Uskrsa damo mali podsticaj i sa nekoliko fantastičnih ideja za šaranje uskršnjih jaja probudimo kreativnost u vama.

Šljokice
Osim što se vino koristi kao aperitiv, možete ga iskoristiti i da dobijete magiju od šara. Naime, kada se jaje kuva u crvenom vinu, ono dobije tamnoljubičastu boju sa sitnim šljokicama koje se presijavaju na svetlu i podsećaju na zvezdano nebo. Ukoliko vam ove šljokice nisu dovoljne, stavite temperu na vrh četkice i isprskajte jaja sitnim tačkicama.

Bela jaja
Već nekoliko godina unazad je postalo popularno izbeljivanje jaja sirćetom, i da biste dobili bela jaja koja ćete šarati različitim bojama potrebno je da ih skuvate u šerpi u koju ćete osim vode dodati i jednu čašu alkoholnog sirćeta. Ukoliko imate mirnu ruku, nabavite markere različitih debljina i prepustite se šaranju izbeljenih jaja.

Različite nijanse
Ako imate školarce u svojoj porodici, onda sigurno imate i vodene boje. Odaberite jednu boju, razmutite je u časi sa malo vode, a zatim umočite jaje. Jaje bi trebalo da bude potopljeno samo sa jedne strane i da ga tako držite nekoliko minuta, a zatim da ga okrenete. Kako biste dobili različite nijanse boja potrebno je da jaje koje okrenete bude duže ili kraće potopljeno od prethodnog puta. Ovim postupkom dobićete popularni ombre efekat na svojim jajima.

Mozaik
Svima se desilo da slučajno slupaju jaje tokom šaranja ili da se jednostavno samo jaje otkotrlja sa stola. Ovaj put to jaje oljuštite, a ljuske potopite u željenu boju. Zatim na belo jaje lepite obojene ljuske i dobićete unikatan mozaik na svom jajetu, a samom kombinacijom boja imaćete veoma zanimljiv efekat.

Dekupaž
Dekupaž metoda nikad neće izaći iz mode. Pronađite salvete sa šarama, oblicima ili elementima, isecite oblike koje želite i uz pomoć belanca prstom zalepite te oblike na jaje. Ideja zaista ima bezbroj, od minimalističkih šara do celog jajeta prekrivenog dekupažom. Salvete za dekupaž možete pronaći u knjižari, odaberite nekoliko različitih i neka igra počne.

Tradicionalno
Tradicionalno ukrašavanje jaja je i dalje mnogima omiljeno. Krenite u potragu za zanimljivim listovima deteline ili maslačka, pronađite staru najlon čarapu i dobićete prelepe otiske listova na svom jajetu. Pored ove metode, popularno je još i oblačenje jajeta u džak od krompira i bojenje u lukovini – tehnika koju naše bake najviše vole.

Prirodne boje
Pored lukovine, postoji još nekoliko načina da dobijete jaja obojena prirodnim bojama. Na primer, žutu boju možete dobiti od kurkume, smeđu od kafe, zelenu od spanaća, a plavu od listova kupusa. Najbolje je da, ukoliko ste u mogućnosti, koristite svetlija jaja ili izbeljena. Na taj način ćete postići mnogo bolji efekat. Znajte da svako jaje drugačije reaguje na boju, pa će rezultati biti različiti u zavisnosti od jajeta.

Koja tehnika šaranja jaja vam se najviše dopada i koju od njih ćete vi iskoristiti ovog Uskrsa? Ukoliko su vam se dopale naše ideje, podelite ih sa prijateljima, a ukoliko imate neke nove ideje za nas – pišite nam! 🙂 

 

 

Povezano

Komentari

Želim primati newsletter

Na sajtu https://mesimozajedno.rs koristimo kolačiće za prijavu i objavljivanje sadržaja i analizu saobraćaja na sajtu . Više o kolačićima Ne prihvatam Prihvatam