Izazov godine – Slavski kolač

Objavljeno 24.10.2017. od Mesimo zajedno
Oznake: Mesimo zajedno,

Došlo je vreme krsnih slava. Vreme kada se priprema slavska trpeza, kada se ide kod prijatelja i rodbine na slavu. A tamo gde je slavska trpeza tu je i nezaobilazni deo iste-Slavski kolač.

Kuće koje drže do tradicije znaju da se slavski kolač priprema dan pre slave. Mešenje slavskog kolača je lep i prorodičan čin, a slavski kolač je najvažniji simbol slave. Običaj nalaže da domaćica slave ili neko od ukućana sam umesi kolač. Ipak, u današnje vreme, kada je život mnogo brži nego što je to bio čak i uposlednjih 20 godina, mnogi koji žele da slave slavu se ipak odlučuju za kupovinu kolača. Činjenica je, slava bez slavskog kolača ne može. Za domaćice koje same prave pogaču za slavu, ona je zaista izazov za spremanje. U našem narodu se veruje da je domaćica umešna onoliko koliko dobru pogaču umesi.

Slavski kolač je simbol tela Isusa Hrista, a vino kojim se poliva je njegova krv. Po obliku je kolač okrugao, a na kolaču treba da budu ukrasi. Kako i koji? To zavisi od toga za koju slavu se pravi, u kom delu Srbije se slavi…

U tradiciji našeg naroda je da se slavski kolač podeli na četiri dela, i svaki deo simboliše jedno godišnje doba. Pletenica predstavlja njihovu smenu, odnosno promenu. Ovakva simbolika vuče svoje korene od još pre hrišćanstva.

Mnogi smatraju da je najvažniji ukras na slavskoj pogači pečat četvrtastog oblika sa krstom u sredini među čijim je kracima natpis IS HS NI KA (ovaj natpis na grčkom znači Isus Hristos pobeđuje).

Kao što je poznato, slava može biti mrsna ili posna. U zavisnosti od toga, razlikovaće se i pojedini sastojci za pogaču. Osnovno testo je hlebno, a prva stvar koju je potrebno uraditi čim se počne priprema, jeste zamesti kvasac. Ukoliko krsna slava pada u mrsan dan, slavski kolač može se mesiti sa mlekom, jajima i puterom. Ukoliko je slava posna, onda se kolač mesi bez mleka, jaja i putera.

Mnoge domaćice su još od malena gledale svoje majke i bake kako prave pogaču i polako učile uz njih. Ipak, skoro svaka kaže da joj je u početku zaista bio izazov da sama pripremi slavski kolač. No, vremenom su postale veštije i prenose svoje znanje i samim tim tradiciju na svoje potomke.

Ukoliko ove godine želite same da umesite kolač, na našem sajtu možete pronaći recepte. A ako želite da svoju umešnost mešenja slavskog kolača podelite sa drugima i možda osvojite vredne nagrade, do 1. novembra 2017. godine traje naš nagradni konkurs. Više informacija pogledajte na linku

 

Povezano

Komentari

Želim primati newsletter

Na sajtu https://mesimozajedno.rs koristimo kolačiće za prijavu i objavljivanje sadržaja i analizu saobraćaja na sajtu . Više o kolačićima Ne prihvatam Prihvatam