Kako iskoristiti stari hleb

Osim što bacanje hleba nije ekonomično, narodno verovanje ga vezuje za zlo. Možda vam je sad jasnije zašto su bake i deke čuvale i poštovale svaku mrvicu hleba. Nudimo vam nekoliko načina na koje možete da iskoristite onaj hleb koji vam nekoliko dana stoji i koji više nije mekan kao što je bio.

SLANI RECEPTI

BRUSKETI
Poslednjih nekoliko godina su postali popularni u restoranima, koji umeju da precene ovo jelo, a vi da ga platite mnogo više nego što bi vam trebalo da ga sami spremite. Naime, sve što je potrebno da uradite je da isečete hleb po želji, zatim da ga poprskate maslinovim uljem i dodate začine. Pustite mašti na volju i dodajte ruzmarin, origano, bosiljak, beli luk, pelat ili komadiće pršute.

PICA
Nabavite sve sastojke koji bi vam trebali da pravite redovnu picu, ali umesto kore, koristite stari hleb. Možete celu veknu da sečete uzduž, ali ne do kraja, a zatim da te šupljine punite sirom, šunkaricom, pečurkama i slično. Ono što je ovde ključni korak jeste da filujete hleb i odgore, a nakon toga ubacite u rernu da se zapeče. Naravno, ovaj recept možete da pojednostavite i da poređate na pleh isečen hleb koji ćete filovati odgore.

POPARA
Verujemo da ste kao mali jeli poparu, a da ste sada potpuno na nju zaboravili. Evo prilike da se podsetite starog, dobrog ukusa. U prokuvanu vodu dodajte so, maslac i iskidan hleb. Kada hleb upije vodu, dodajte zapršku ili rendani kačkavalj.

MUSAKA
Ukoliko ste ljubitelj musake, dopašće vam se i ovaj recept. Potrebno je samo da krompir zamenite starim hlebom, sve ostalo ostaje isto. Začinite, dodajte preliv od jaja, pavlake i mleka.

PITA
Načina za pripremu pite od starog hleba ima mnogo. Jedan od njih jeste da iskidate stari hleb, dodate u njega umućena jaja, ulje, so i prašak za pecivo. Ova smesa će nam služiti kao kore, dok fil možete da stavite po vašoj želji i ukusu koji volite.

PRŽENICE/POFEZNE/MOČE
Naziva za ovo jelo ima nekoliko. Verujemo da ste ovo jelo svi nekad jeli, ali i obožavali kao mali. U umućena jaja umočite parče starog hleba, a nakon toga ga zapecite u tiganju. Ukoliko volite hrskavije, zapecite ga više i uživajte u svakom zalogaju.

SLATKI RECEPTI

KOLAČ OD JABUKA
Šećer i maslac pustite da se otope u šerpi sa vodom, dodajte kolutove jabuka. Na isečen hleb ređajte jabuke, a u poseban sud umutite slatku pavlaku, mleko i jaja pa ih prelijte preko jabuke i hleba. Zapecite u rerni na 180 stepeni, a zatim prelijte vodom u kojoj su se kuvale jabuke. Možete dekorisati otopljenom čokoladom, cimetom, vanilom  ili voćem po izboru.

BREAD PUDING
U mleku otopite med i puter, a u posebnu činiju pomešajte hleb, orahe, iseckano suvo voće, vanil šećer i začine. U drugom sudu umutite jaja i mleko. Dodajte i mleko sa medom i puterom i dodajte rum. Mešavinu prelijte preko suvih sastojaka i sve izmešajte. Ostavite da hleb upije svu tečnost. Zapecite u rerni, a zatim poslužite sa šlagom, sladoledom, čokoladnim ili voćnim kremom, ili samo uz šolju čaja ili mleka. Odlično je i hladno za užinu ili doručak.

Procena je da se oko trećine proizvedene hrane na svetu na kraju baci. Hrana se baca u svim fazama proizvodnje i dolaska do potrošača, ali i u samim domaćinstvima. Pokušajmo ovo da izbegnemo kad god smo u prilici i da je iskoristimo.

Ovo su samo neki od primera kako možete da iskoristite stari hleb, bilo da su to slani, slatki recepti ili dobro poznata prezla.

Da li i vi imate sjajne recepte sa hlebom koji vam je ostao? Podelite ih sa nama i motivišite i vaše prijatelje da izbegnu bespotrebno bacanje hrane. 🙂 

 

Povezano

Komentari

Želim primati newsletter

Na sajtu https://mesimozajedno.rs koristimo kolačiće za prijavu i objavljivanje sadržaja i analizu saobraćaja na sajtu . Više o kolačićima Ne prihvatam Prihvatam