Kako je nastala pereca?

Oblik perece je svima dobro poznat, a da li znate kako su perece nastale?

Istorija pereca datira još od 7 veka pre nove ere. Tada su francuski monasi pekli posoljeno testo čiji je oblik bio poput dečijih ruku koje su prekrštene i stavljene na ramena prilikom molitve. Svaka pereca ima tri rupe koje predstavljaju sveto trojstvo.

U našim krajevima u vreme turskog perioda, bilo je zabranjeno slaviti slavu, a domaćice su se dosetile i pravile su pecivo čiji su krajevi bili prepleteni tako da čine krst na sredini i ovo pecivo je zamenjivalo slavski kolač.

U Banatu je običaj da se za Svetog Savu prave perece jer je prema legendi Sveti Sava smislio kako napraviti vodenicu kako bi se lakše mlelo žito.

Postoje brojni recepti za testo za perece, ali ono što je najbitnije je da se testo formira u ovaj prepoznatljivi oblik.

Ako prvi put pravite perece, predlažemo vam da počnete sa klasičnim receptom za perece sa kojim ne možete pogrešiti.

Perece možete praviti kombinovanjem različitih vrsta brašna. Isprobajte i perece sa integralnim brašnom, perece sa ražanim brašnom ili perece sa kukuruznim brašnom.

Najpoznatija vrsta pereca su svako bavarske perece koje se spuštaju u ključalu vodu pre pečenja. Zanimljivo je da je najstarija očuvana pereca na svetu pronađena na istoku Bavarske, a stara je više od 250 godina.

 

Povezano

Komentari

Želim primati newsletter

Na sajtu https://mesimozajedno.rs koristimo kolačiće za prijavu i objavljivanje sadržaja i analizu saobraćaja na sajtu . Više o kolačićima Ne prihvatam Prihvatam