Kako najlakše očistiti šporet?

Verujemo da većini domaćica čišćenje šporeta nije omiljen posao. Ako šporet ne čistimo svakog dana, naslage se natalože i čišćenje šporeta postaje prava noćna mora.
Pored toga što predstavlja fizički posao, ono što nam dodatno staje na muku jesu hemikalije. Upravo zbog toga, odlučili smo da vam predstavimo čišćenje tvrdokornih masnoća bez hemikalija.

Čišćenje šporeta

 

Potrebno vam je: nekoliko kapi medicinskog alkohola, tuferi ili vata i stara četkica za zube.

Nanesite alkohol na vatu i polako utrljajte na površinu koju želite da očistite. Sačekajte nekoliko minuta, zatim umočite četkicu u alkohol i ponovo utrljajte na površinu. Posle toga samo prebrišite pamučnom krpom.

 

Napomena: proverite na manjoj površini reakciju na alkohol, kako ne biste oštetili šporet. Ukoliko je sjajna ili lakirana ploča – preskočite ovaj način čišćenja. Iz bezbednosnih razloga, nemojte da čistite u blizini izvora toplote i pazite da vam je isključena ringla na plin.

 

Čišćenje rerne

 

Potrebno vam je: soda bikarbona, 1l vode, limuntus, sirće i aluminijumska folija.

 

Kada želite da očistite rernu uključite je na 250 stepeni, potom u vatrostalnu činiju stavite 4-5 kašika sode bikarbone i 1l vode. Stavite činiju u rernu i držite tako 30 minuta. Nakon toga, ugasite rernu i ostavite malo da se ohladi. Efekat koji se postigne jeste da masne naslage omekšaju. Poprskajte staklo sa 9 postotnim alkoholnim sirćetom i ostavite da deluje još 20 minuta. Za bolji efekat pokvasite staklo vodom, pospite sodom bikarbonom i limuntusom. Ostavite da deluje desetak minuta. Otkinite parče aluminijumske folije, izgužvajte (napravite lopticu) i sa njom oribajte staklo.

 

Čišćenje ravne ploče

 

U današnje vreme ljudi sve češće koriste šporete koji imaju ravnu, keramičku ploču. Njihove prednosti su brojne, a jedna od njih je i lako čišćenje. 

 

Potrebno vam je: topla voda, sunđer, soda bikarbona, peškir ili krpa. 

 

Napunite činiju toplom vodom i dodajte malo deterdženta. Kada napravite sapunicu, potopite u vodu peškir ili krpu. Posle toga, sodu bikarbonu pospite po šporetu. Peškir ili krpu izvadite iz vode i blago je iscedite da ostane vlažna, ali da se ne cedi previše. Natopljenu tkaninu stavite preko ploče posute sodom bikarbonom. Sačekajte oko 15 minuta, a zatim tkaninom oribajte šporet koristeći nakvašenu sodu bikarbonu kao abrazivno sredstvo.

Vaš šporet će biti kao nov!

 

Čišćenje rešetki iz rerne

 

Uz minimalan napor dovedite vaše rešetke do neverovatnog sjaja. 

Potrebno vam je: peškir, voda, kada, soda bikarbona ili deterdžent i limun.

 

Stavite stari peškir na dno kade, pa na njega stavite rešetku. Pustite toplu vodu sve dok ne potopite rešetku. Dodajte ½ deterdženta za sudove ili sodu bikarbonu i iscedite malo limuna. Ostavite da odstoji 4 sata. Nakon toga pređite preko rešetke mekanim sunđerom i spremni ste za nove specijalitete iz rerne.

Nadamo se da su vam se dopali naši saveti i da ćete ih proslediti što većem broju prijatelja. Ako smo izostavili neki “recept” za čišćenje šporeta – budite slobodni da nam javite. 🙂

 

 

Povezano

Komentari

Želim primati newsletter

Na sajtu https://mesimozajedno.rs koristimo kolačiće za prijavu i objavljivanje sadržaja i analizu saobraćaja na sajtu . Više o kolačićima Ne prihvatam Prihvatam