Koje namirnice ne treba čuvati u frižideru?
Frižider je definitivno promenio naš način života. Teško je zamisliti i jedan dan bez njega. To najbolje osetimo kada odemo na odmor i u smeštaju nemamo adekvatan način da odložimo namirnice. Onda se snalazimo, tačnije ne snalazimo kako znamo i umemo.
Većina stvari koje stavljamo u frižider lako je kvarljiva na temperaturama koje su iznad 2 do 4 stepena Celzijusa. To praktično znači da bismo samo zimi možda bili u stanju da duži vremenski rok imamo zalihe hrane.
Međutim, pojedinim namirnicama niska temperatura može da naškodi, promeni im teksturu i pokvari miris. Verovatno neće naškoditi vama ako je konzumirate, ali ako želite da uživate u pravom ukusu pojedinih namirnica, njih ne treba držati na niskim temepraturama.
Krompir je na prvom mestu naminica kojima nije mesto u frižideru. Njemu ne odgovara niska temperatura, već ga treba čuvati na tamnom i prohladnom mestu. Problem može da nastane ako nemate ostavu. U tom slučaju se preporučuje da se krompir čuva u papirnoj kesi.
Crni i beli luk menjaju teksturu a može se desiti i da beli luk proklija. Jedino mlad luk može da se čuva u frižideru.
Hleb zamrznite u zamrzivaču, ako već morate da ga čuvate. Kada se odmrzne, njegova će tekstura biti nepromenjena. U frižideru će se veoma brzo osušiti.
Kafa povlači miris drugih namirnica iz frižidera i gubi svoju aromu. Čuvajte je u dobro zatvorenoj kutiji.
Bosiljak takođe kupi mirise drugih namirnica, a i brzo će uvenuti.
Paradajz postaje znatno mekši i manje je uskusan. Treba ga čuvati na hladnom mestu ako želite da uživate u njegovom pravom ukusu.
Maslinovo ulje čuvajte na suvom i tamnom mestu. U frižideru ono postaje gusto.
Lubenicu ohladite u frižideru ali je nemojte čuvati u njemu.
Kečap i ljuti sosevi su namirnice koju svi držimo u frižideru. Ipak, u zabludi smo. Njih treba čuvati na sobnoj temperaturi, duže će trajati.
Komentari