Koji tip brašna koristiti za koju vrstu testa?

Objavljeno 26.12.2017. od Mesimo zajedno

Često u receptima nije navedeno koji tip brašna treba da se koristi, i to može da bude problem. Šta u tom slučaju uraditi? Staviti brašno koje se ima u tom trenutku ili pitati za savet?

Pšenična brašna, prema našim propisima, podeljena su prema sadržaju pepela na sledeće tipove: T-400 (belo brašno), T-500 (belo brašno), T-850 (polubelo), T-1100 (crno). Postoji i brašno od celog zrna pšenice, tzv. integralno brašno.

Ali, ovde nije kraj podelama. Bela pšenična brašna se dele prema krupnoći čestica, te postoje glatka (meka) brašna i oštra brašna. Tako da, ako odlučite da mesite hleb, veoma je bitno da znate koji tip brašna da upotrebite.

Hleb se najčešće pravi od pšeničnog mekog brašna T -400. Ukoliko želite sami da ga mesite, recept za domaći beli hleb možete pronaći ovde.

Polubelo brašno T-850 takođe može da se koristi za proizvodnju hleba a je odlično i za proizvodnju peciva, kao što je slučaj i sa crnim brašnom T-1100.

Ono što ne treba zaboraviti u vezi sa mešenjem domaćeg hleba – bitno je prosejati brašno pre upotrebe i koristiti kvalitetan kvasac.

Hleb se može mesiti i od raženog brašna (koje je odlična alternativa za belo brašno), integralnog, i cnog brašna, a ako volite da eksperimentišete, pokušajte da umestite hleb od nekoliko vrsta brašna. Rezultat može biti sjajan, a recept pronađite na linku.

Ako vam se dopada ideja da na svojoj trpezi imate nešto drugačiji, a ukusan hleb, pripremite ga sa heljdinim brašnom. Recept možete pročitati ovde.

Kada odlučite da pripremate torte i kolače a u receptu vam ne piše koji tip brašna da koristite, najbolje je da pomešate meko i oštro brašo. Ali, ni ovde nije kraj mukama, različite vrste testa iziskuju poseban tip brašna. Meko pšenično brašno u okviru tipa 400 preporučuje se za pripremanje testa kao što su krofne, mekike i pancerote, kao i za pripremu finih peciva.

Oštro brašno T-400 odlično je za pripremanje torti, pita, lisnatih testa. Oštro brašno T-500 se preporučuje za pice, kiflice, štrudle, hleb, ali i domaće testenine i kisela testa. Zanimljiv recept za štrudlu sa višnjama i pudingom pronađite na linku.

Čak i kada su palačinke u pitanju, pojedinci se kunu da su jedino prave palačinke od oštrog brašna, dok drugima uspevaju samo od mekog brašna. Jasno vam je, najbolje je da eksperimentišete i da pronađete svoj recept.

Pored pšeničnog, postoje i raženo i kukuruzno brašno, a na tržištu se nalaze i heljdino, ječmeno i zobeno brašno, ali se testo od ovih vrsta brašna uglavnom priprema uz dodatak pšeničnog brašna.

 

 

 

Povezano

Komentari

Želim primati newsletter

Na sajtu https://mesimozajedno.rs koristimo kolačiće za prijavu i objavljivanje sadržaja i analizu saobraćaja na sajtu . Više o kolačićima Ne prihvatam Prihvatam