Koliko često treba da menjate stvari u kuhinji?

Kuhinja je mesto u kome provodimo najviše vremena ako želimo da se postaramo da imamo redovne i zdrave obroke. Kako bismo izbegli to da se spremanje obroka pretvori u priliku za rast i širenje patogenih bakterija, moramo voditi računa o čistoći kuhinje. Često nismo svesni šta ispravno čišćenje kuhinje podrazumeva.

1. Sunđere bi u idealnom slučaju trebalo menjati svakoga dana. Sunđeri su najveći izvori patogenih bakterija koji postoje u vašoj kući. Ako ne možete da ih menjate svakog dana (što većina nas ne radi), morate ih potapati u sirće posle upotrebe. Upotreba kuhinjskog sunđera podrazumeva isključivo pranje sudova, nikako ne smete njima brisati kuhinjske površine jer ćete na ovaj način praktično samo razmazivati bakterije po svom okruženju. Čak i sa svakodnevnim čišćenjem, sunđer biste morali da promenite na maksimalno dve nedelje. Znaćete da sunđer treba da zamenite čim promeni boju ili počne da se oseća. Isto važi i za krpe koje koristite u kuhinji.

2. Tiganje i ostalo teflonsko posuđe morali biste da menjate na maksimalno 5 godina. U slučaju da se izgrebe, mora se menjati i ranije. Teflon je koristan da izbegnete lepljenje hrane za posuđe, ali sigurno je da ne želite da unosite komade teflona u organizam.

3. Posude za začine bi trebalo da menjate na 8 meseci. Ako vam neki začin traje duže od ovoga, nemojte da razmišljate – bacite ga.

4. Što se daske za sečenje tiče, trebalo bi da imate jednu koja je namenjena povrću i drugu za meso. Bakterije iz sirovog mesa su opasne i trebalo bi pronaći način da se suzbije njihovo širenje. Daske bacate kada primetite da su istrošene, a do tada ih morate redovno i detaljno prati nakon upotrebe.

Ljudi su danas u strahu od mikroorganizama i nesvesni da su neke bakterije korisne i da je normalno da smo njima okruženi jer omogućavaju da naš organizam ostane u ravnoteži. Preterana zaštita od bakterija može dovesti do slabljenja imuniteta jer će naše telo biti nepripremljeno za promene. Ipak, ne treba izgubiti iz vida da patogene bakterije mogu delovati loše na nas i da se od njihovog uticaja treba adekvatno zaštiti. Održavanje higijene jeste jedan od načina da ne postanemo žrtve neželjenih infekcija, kojima vrlo često ne znamo uzrok.

 

Povezano

Komentari

Želim primati newsletter

Na sajtu https://mesimozajedno.rs koristimo kolačiće za prijavu i objavljivanje sadržaja i analizu saobraćaja na sajtu . Više o kolačićima Ne prihvatam Prihvatam