Korisni trikovi za skidanje fleka sa odeće

Fleke sa odeće ponekad je vrlo teško ukloniti ako ne znate pravi način da to uradite. U nastavku pročitajte nekoliko korisnih trikova koji će vam pomoći da se jednostavno i brzo rešite upornih fleka.

 

Kafa – Kako je fleke od kafe neophodno odmah oprati, najbolje sredstvo za njih je ono koje možete najbrže da primenite. Gaziranu mineralnu vodu sigurno uvek imate u kući, a ona je vrlo efikasna kada je reč o mrljama od kafe. Naspite je odmah na fleku i mehurići će odstraniti nečistoću sa vaše odeće.

Alkohol – Mrlja od alkohola se čisti rastvorom deterdženta, sirćeta i vode, i to u odnosu 30 ml deterdženta, 5 ml sirćeta i 120 ml vode, tj. 6:1:24, čime tretirate mrlju, a potom bi trebalo da je dobro isperete mlakom vodom. Kada su u pitanju različite vrste vina, najefikasniji način za uklanjanje fleka od crnog vina je da po mrlji odmah polijete belo vino. Tako se fleka u potpunosti neutrališe i nestaje. Fleku od belog vina tretirajte kiselom vodom, a ukoliko je upornija pospite obilno solju ili istrljajte kriškom limuna.

Voće i povrće – Kada je reč o mrljama koje nastaju od raznih voćnih sokova, marmelade, ajvara, voća i povrća, neophodno je da tkaninu odmah isperete hladnom vodom, a možete da je potopite i u mešavinu alkohola i vode. Kada primetite da je mrlja malo omekšala, operite je uobičajenim postupkom. Za uklanjanje najtvrdokornijih mrlja veš potopite u kombinaciju vode i alkoholnog sirćeta. 

Masti i ulja – Mrlje od ulja ili masti drastično narušavaju estetski izgled odeće. Da biste uspešno odstranili mrlju od masti ili ulja morate to učiniti što pre, odmah nakon što ste zaprljali odeću. U uklanjanju masnih mrlja trebalo bi da izbegavate vodu zato što će fleka postati još tvrdokornija. Dovoljno je da odeću okrenete naopačke i da na mrlju nanesete sredstvo za uklanjanje fleka ili obični deterdžent za pranje posuđa.

Flomasteri i markeri – Jedna od proverenih metoda jeste da koristite alkohol – natopite fleku alkoholom i odmah je utapkajte vatom. Nikako nemojte da trljate kako se mrlja ne bi raširila. Postupak je uglavnom potrebno da ponovite nekoliko puta kako bi trag fleke u potpunosti nestao. Takođe, možete da probate da rešite ovaj problem i pomoću limuna – limunovim sokom natopite krpu koja ne pušta boju i njome trljajte mesto na tkanini koje je uflekano. Kada uočite da je fleka nestala, samo isperite garderobu.

 

Na kraju, iako je za fleke neophodan samo jedan trenutak nepažnje, postoji mnogo praktičnih načina da ih se rešimo. Verujemo da će vam navedeni trikovi biti pravi saveznici u ovoj maloj, ali stresnoj borbi protiv fleka. Podelite ih sa vašim prijateljima, a ako smo izostavili neki delotvoran i efikasan trik – budite slobodni da nam pišete. 🙂

 

Povezano

Komentari

Želim primati newsletter

Na sajtu https://mesimozajedno.rs koristimo kolačiće za prijavu i objavljivanje sadržaja i analizu saobraćaja na sajtu . Više o kolačićima Ne prihvatam Prihvatam