Kuglof – od carskog kolača do praznične tradicije

Slatki modelirani kolač kružnog oblika prvobitno vezujemo za praznike – Božić i Novu godinu. Međutim, kuglof je redovan deo vojvođanske trpeze tokom cele godine. Karakterističan oblik, i zanosan miris, pa i dugotrajnost ovog kolača sa dugom tradicijom čine ga rado spremanim i voljenim sve do današnjih dana. 🥰

Kuglof (Kugelhupf, Guglhupf, Gugelhopf – nem.) je poslastica danas najrasprostranjenija na području Vojvodine – Bačke, Banata i Srema. Nemci koji su naseljavali ove prostore prenosili su tradiciju spremanja ovog biskvitnog kolača sa kolena na koleno. Poreklom je iz oblasti između Francuske, Nemačke, Švajcarske i Austrije – odnosno, prostora nekadašnje Habzburške monarhije. Prvobitno se koristio kao vojnički hleb – zbog dugotrajnosti, a popularan kao jelo koje se služilo za doručak je postao za vreme cara Franca Jozefa. U to vreme, kuglof je bio poslastica rezervisana za vlastelu – služio se na proslavama i venčanjima, ukrašavan svežim voćem i cvećem. 🌸

Kada govorimo o kuglofu, neizostavno je, osim sastojaka pripremiti obruč (modlu) za kuglof koja mu daje karakterističan oblik srednjovekovnog šešira. Danas je ovaj predmet jedan od osnovnih u svakoj kuhinji, međutim, to nije uvek bio slučaj, što je za nas nezamislivo. Sve do pred kraj 19. veka, pripadnici srednjeg staleža nisu mogli da ispeku hleb ili kolač u svojoj kući. Usluge pečenja vršile su gradske ili seoske pekare. Budući da je peć za pečenje bila luksuz, ljudi nisu imali ni svoje modle za kuglof – one su bile luksuz, stvar prestiža. ✨

Priprema je jednostavna, a rezultat je uvek ukusan! Mogućnosti kombinovanja sastojaka i igranja sa ukusima i mirisima su gotovo bezgranične. Pustite i vi mašti na volju, i isprobajte kuglof na vaš način. Priprema je vrlo jednostavna, a osnovni sastojci koji se koriste u pripremi svakog kuglofa su brašno, šećer, puter (može i ulje ili margarin), mleko, kvasac ili prašak za pecivo, jaja, šećer u prahu (za posipanje). Mimo osnovnih sastojaka, mogu po želji da se koriste limun, kora limuna, rum, kakao, suvo grožđe, lešnici, orasi, bilo koji drugi koštunjavi plodovi,  voće – jabuke, višnje, maline, ili čokoladne mrvice, pa čak i žele bombone – ovi dodatni sastojci se kombinuju po volji i ukusu. Takođe, ukrašavanje je još jedan način da izrazite svoju kreativnost – pospite ga šećerom u prahu, prelijte ga topljenom čokoladom, crnom ili belom, ukrasite šarenim mrvicama, žele bombonama. 👌

Kuglof ima i svoje varijacije širom sveta 🌍 – u Italiji se povezuje sa pandorom, slatkim božićnim hlebom. U Sjedinjenim Američkim Državama postoji varijanta kuglofa koja se naziva bundt cake, u Sloveniji – šarkelj, a komisbrot je varijanta kuglofa sa gotovo identičnim sastojcima – samo što se za biskvit ne koristi celo jaje, već samo belanca, a dodaju se takođe koštunjavi plodovi i suvo voće.

Kuglof je toliko omiljena poslastica, da se u Sremskim Karlovcima svake godine održava manifestacija Festival kuglofa gde vredne domaćice izlažu svoje kuglofe pravljene po receptima koji su nasleđivani sa kolena na koleno, ponekad čak i kroz vekove. 

Kao što su dopuštene (i poželjne, tako dobijamo više lepih, sočnih i različitih recepata 😊) varijacije u sastojcima, tako su raznovrsni i načini i prilike u kojima se kuglof služi – kao poslastica posle ručka, kao čajno pecivo, uz kafu ili čaj, predveče uz čašu vina, ili leti, egzotičnije, uz kuglu sladoleda. A, ako želite carski ugođaj – možete da ga jedete i kao doručak u krevetu. 😄 

Na našem sajtu možete da pronađete recepte za kuglof u najrazličitijim varijantama – tu su kuglof sa jagodama, sa makom, limunom,  urmama, pa čak i vinom. Za malo smelije domaćice, tu je i varijanta sa povrćem – kuglof sa blitvom, a može i sa mlevenim mesom.

Ako se i u vašim sveskama sa receptima krije recept za kuglof, onaj koji se prenosio sa kolena na koleno, ili je pak vaše delo i rezultat isprobavanja različitih kombinacija sastojaka, pozivamo vas da ga podelite na našem sajtu. 💻

 

Povezano

Komentari

Želim primati newsletter

Na sajtu https://mesimozajedno.rs koristimo kolačiće za prijavu i objavljivanje sadržaja i analizu saobraćaja na sajtu . Više o kolačićima Ne prihvatam Prihvatam