Kuhinja po feng šuiju

Objavljeno 28.11.2017. od Mesimo zajedno

Kada govorimo o kuhinji, svi ćemo se složiti-To je bitna prostorija u stanu. Prema filozofiji feng šhuija, drevne kineske tehnike za sređivanje kuće, kuhinja predstavlja želudac i probavni sistem jer je to mesto gde se sprema i konzumira hrana. Hrana je ono što nas održava u životu, pa je veoma bitno da kuhinja ima dobru energiju. Simbolički, u Feng šuiju kuhinja je zdravlje i blagostanje ukućana.

Ona u sebi spaja dva suprotna elementa-vatru i vodu. Logično, vodi pripadaju sudopera, frižider, zamrzivač i mašina za sudove. Pod okriljem vatre su bojler, mikrotalasna i  šporet. Svi znamo da su vatra i voda elementi koji se ne slažu, pa bi trebalo voditi računa o rasporedu kuhinjskih elemenata. Najidealnije bi bilo kada ova dva elementa ne bi bila jedan pored drugog. Ako su vam šporet i sudopera jedno do drugog, preporučljivo je da se između njih stavi „živa“ biljka, ili šarena posuda, kao prepreka između suprotstavljenih energija.

Najbitniji kuhinjski element je šporet. Postoji nekoliko bitnih pravila o poziciji šporeta u kuhinji. On ne treba da bude postavljen nasuprot ulaznih vrata, na taj način osoba koja kuva nema pregled na ljude koji ulaze u kuhinju, ne treba da bude ispod prozora (to mesto je rezervisano za sudoperu), već bi trebalo da zauzima takav položaj da kuvar vidi svakog ko ulazi.

Takođe, zelena boja je simbol zdravlja pa bi bilo dobro da kuhinju okrečite u zeleno. Svetlo smeđa i bež su isto boje koje su povoljne za kuhinjske zidove, a crvenu boju treba izbegavati, jer prema Feng šuiju donosi svađe u braku.

Ako želite da izbegnete finanskijske probleme, nemojte krečiti zidove u plavo, a ako želite da vam finansije budu u plusu iznad šporeta postavite ogledalo. Simbolički, odraz u ogledalu će značiti da se sve što je na šporetu udvostručuje. Svaki nered u kuhinji (prljavo posuđe, prljava rerna ili frižider) dovodi do finansijskih gubitaka.

Bitno je da kuhinja ne bude okrenuta prema severu. Takođe, ne bi trebalo da bude centralna prostorija doma, jer se smatra da taj položaj uništava ljubav i sreću ukućana. Dobra lokacija je u zadnjem delu kuće ili na jednoj od prepostale tri strane (južna, zapadna, istočna).

Najvažnije prema feng šuiju jeste to da uredite prostor tako da se obezbedi povoljan protok či energije, a to je struja elektromagnetne prirode koja povezuje sve što postoji i nalazi se u ljudskim telima, biljkama, zgradama…

 

Povezano

Komentari

Želim primati newsletter

Na sajtu https://mesimozajedno.rs koristimo kolačiće za prijavu i objavljivanje sadržaja i analizu saobraćaja na sajtu . Više o kolačićima Ne prihvatam Prihvatam