Kukuruzno brašno – da li ste čuli za Dane proje?

Kada se pomene brašno, većina prvo pomisli na pšenično ili kukuruzno brašno. Kukuruzno brašno je izrazito zastupljeno u ishrani i pripremi brojnih tradicionalnih i i modernih jela.

Od kukuruznog brašna ili mešavine sa drugim vrstama brašna pripremaju se razne vrste hleba, peciva ili kačamak. Mlad kukuruz se može konzumirati kuvan ili pečen, a od posebne vrste kukuruza pripremaju se kokice.

Kukuruzno brašno dobija se finim mlevenjem celog zrna kukuruza i ne sadrži gluten. Može biti bele ili žute boje, u zavisnosti od toga koja se vrsta kukuruza melje.

Sadrži brojne vitamine i minerale koji pozitivno utiču na zdravlje organizma. Predstavlja bogat izvor vlakana, vitamina C i vitamina A.

Šoljа žutog kukuruznog brаšnа sadrži 2 mg cinkа (25% preporučenog dnevnog unosa zа žene i 18% zа muškаrce), 2,8 mg gvožđа (35% od dnevnih potrebа gvožđа zа muškаrce i 16% za žene) i 8,5 g vlаkаnа (34% od dnevnog unosа vlаkаnа zа žene i 22% zа muškаrce). Osim što vlakna imaju brojne zdravstvene prednosti, ona podstiču i mršavljenje.

Svakako najpoznatiji specijalitet od kukuruznog brašna jeste proja koju možete pripremiti po dobro poznatom klasičnom receptu ili se možete odlučiti za projarice u kombinaciji sa sirom. Danas prostoje i moderne varijante slane ili slatke proje kao, na primer, slatke projice sa bundevom.

Od kukuruznog brašna se može pripremiti hleb, a kukuruzno bražno se, takođe, može kombinovati sa drugim vrstama brašna.

U kombinaciji sa pšeničnim brašnom možete pripremiti punjene kukuruzne krofne sa šunkom i krem sirom ili kukuruzne kružiće sa sirom.

O tome koliko je kukuruzno brašno popularno u našim krajevima, najbolje govori činjenica da se u Beloj Palanci i Žagubici održava manifestacija Dani proje gde se pripremaju brojni specijaliteti od kukuruznog brašna.

 

Povezano

Komentari

Želim primati newsletter

Na sajtu https://mesimozajedno.rs koristimo kolačiće za prijavu i objavljivanje sadržaja i analizu saobraćaja na sajtu . Više o kolačićima Ne prihvatam Prihvatam