Kupus u zimskoj ishrani i njegove blagodeti

Kupus je neizostavna namirnica u ishrani tokom cele godine, a tokom zime postaje još češći gost na našim trpezama. Od ovog povrća može da se spremi veliki broj raznih jela, na različite načine, a takođe je poznato da obiluje vitaminima i da je izuzetno zdravo! 💚

Kupus je glavni i najveći izvor vitamina C tokom zime. Zašto je to tako? Zbog velikog broja načina na koji možemo da ga spremimo, kupus je skoro pa svakodnevno deo naše ishrane. Od klasične salate od slatkog ili kiselog kupusa uz dodatak tucane ili mlevene crvene paprike, preko sarme, kiselog kupusa, slatkog kupusa, podvarka, različitih musaka od povrća, turšije, pa čak i različitih peciva i pita – kupus je konzumiran, dakle, veoma često. 👌

Iako je veoma zdrav i od njega se prave mnoga jela – kao što su neka od navedenih, kupus vrlo često može da izazove nadimanje, pa tako smeta osobama sa osetljivim sistemom za varenje – a da biste to izbegli, dodajte mu začine, kumin i komorač.🌿

Posebna pažnja se posvećuje ovoj namirnici u jesenjem periodu, kada se kupus stavlja na kiseljenje – jednostavan proces zahvaljujući kome tokom zime imamo kupusa u izobilju. Kupus se u slojevima slaže u bure ili kacu za kupus, i zatim se zalije velikom količinom slane vode. Po potrebi se dodaje sveža voda, zatim se bure pokrije pamučnom krpom i pritisne kamenom. Par dana po potrebi se kamen pritiska, i zajedno sa krpom ispira – ovo je jedan od načina kako se kupus može kiseliti. 🪨

Od kiselog kupusa se sve iskoristi – i kupus, i voda kojom je naliven, odnosno rasol koji je izuzetno lekovito piće. 🍵 Bogato je vitaminima C, E, K i B, kao i vitaminom U, jednim od najređih vitamina, važnim za lečenje čira na želucu i dvanaestopalačnom crevu. Takođe, pomaže kod problema sa sluhom, kao i kod hroničnog kašlja, a u narodu je najpoznatiji kao sredstvo za lečenje mamurluka. Kupus pomaže i kod opekotina i rana – od njega se mogu praviti obloge koje smanjuju otoke.

Crveni kupus je takođe izuzetno zdrav – bogat je antioksidantima zahvaljujući svom crvenom pigmentu. Sadrži, poput običnog kupusa mnoštvo vitamina i minerala – vitamin C, K, A i B6 – dobar je za zdravlje kostiju, srca i creva. A i zahvaljujući svojoj boji, veoma je upečatljiv i primamljiv kada se servira na tanjiru. 😍

Kao što već znate od vaših majki, baka, prabaka – kupus je dakle, izvor zdravlja! On može takođe da bude sastojak veoma ukusnih peciva – predlažemo vam da isprobate kupuščiće ili pogačice sa kupusom, a ujedno vas pozivamo da sa nama podelite neke od vaših recepata. 😊

 

Povezano

Komentari

Želim primati newsletter

Na sajtu https://mesimozajedno.rs koristimo kolačiće za prijavu i objavljivanje sadržaja i analizu saobraćaja na sajtu . Više o kolačićima Ne prihvatam Prihvatam