Lepinje kao dodatak savršenom roštilju

Topliji dani otvorili su sezonu roštiljanja, ručka na otvorenom uz druženje i aktivnosti u prirodi. A gde je roštilj tu su i lepinje, zar ne?

Ukus vrhunskog roštilja se ne ogleda samo u mesu već i u lepinjama u kojima se služi i sigurno ste se i vi pitali kako to da su one iz ćevabdžinice ukusnije nego kada ih sami spremate. Malo smo istraživali i delimo sa vama trikove koje smo otkrili.


Meko testo
Preporuka je da testo umesite dan ranije, možete ga obogatiti grčkim jogurtom, izmesiti dobro i ostaviti da odleži. Ono što je bitno kod pravljenja testa jeste da imate strpljenja te da ga par puta premesite pre nego što ga ostavite preko noći da nadođe. Ujutru će biti meko, spremno za pravljenje loptica.

Pretop
Tajna dobrih ćevabdžija je u tome da lepinje uvek malo potope u posebnu tečnost pre nego što ih spuste na vreo roštilj. Domaćice često razmute malo sušenog začina u mlakoj vodi i rasečenu lepinju, unutrašnjim delom, na kratko spuste u tu tečnost. 

Bolja varijanta od ove je da ostavite u rezervi malo domaće pileće ili goveđe supe i da za natapanje lepinja upotrebite baš nju.

Dok je treća opcija, ali ne manje ukusna, da skuvate bujon od kostiju koji će dati izrazito jaku mesnu aromu.
U bujon od kostiju se ne stavljaju šargarepa, peršun, paškanat, krompir ili paradajz koji obično idu u druge supe. Od dodataka, uz kosti se može upotrebiti samo crni i beli luk, kao i biber u zrnu. Važno je da se bujon dugo kuva (čak i po 6-7 sati) i dobije izrazito tamnu boju. Kada se ohladi, ima izgled želatinaste mase. Dobra strana ovog pretopa je u tome što se bujon može čuvati zamrznut, a možete ga upotrebiti i za pripremu sosova.

Ukus kome niko neće odoleti
Lepinje su tip testa koji se neće lepiti za roštilj, poprimiće miris dimljenog, a kada ih skinete sa žara nećete odoleti da ih ne probate odmah tako tople. U njih ubacite meso uz malo sezonske salate i rapsodija ukusa može da počne. Običan maslac takođe može da doprinese potpunijem ukusu same lepinje. Dovoljno je da jednu kockicu stavite da se sama otopi na vrućoj lepinji upravo skinutoj sa roštilja.

Na našem sajtu možete da pronađete nekoliko različitih recepata za lepinje koji vam mogu poslužiti ukoliko nemate neki vaš specijalni recept. Možete da odaberete da napravite brze lepinje, domaće lepinje, lepinje sa kukuruznim brašnom, turske lepinje ili lepinje za pljeskavice, domaće lepinje za pljeskavice i hamburger lepinje.

Dok čitate tekst verujemo da već planirate odlazak u prirodu, roštiljanje i druženje, ali i da već u mislima možete da osetite miris dima, vrhunskih lepinja i sočnog roštilja. Ukoliko ste već probali neki od ovih trikova, javite nam kako su vam uspele lepinje. Ali, i ukoliko imate neki trik koji želite da podelite sa nama – budite slobodni da nam pišete. 🙂 

 

Povezano

Komentari

Želim primati newsletter

Na sajtu https://mesimozajedno.rs koristimo kolačiće za prijavu i objavljivanje sadržaja i analizu saobraćaja na sajtu . Više o kolačićima Ne prihvatam Prihvatam