Magija čokolade ili kako da učinite život slatkim

Objavljeno 28.01.2020. od Mesimo zajedno

Svi dobro znamo – kada počnemo sa kockicom čokolade, ne zaustavljamo se dok je ne pojedemo celu! Onima koji ipak uspevaju da se obuzdaju, čestitamo na neverovatnoj samokontroli.

Jedan od razloga zašto se zaustavljanje čini nemogućim jeste taj što čokolada sadrži hemikalije i neurotransmitere koji nas usrećuju.

Među njima je i anandamid, čije ime dolazi iz sanskrita, a znači radost i blaženstvo. Naučnici su zaključili da anandamid deluje na mozak na sličan način kao kanabis!

Čak i način na koji se čokolada topi u ustima usrećuje naš mozak!

Ako želite da sebi priuštite divne momente zadovoljstva, uključite čokoladu u slatkiše koje pravite kod kuće.

Ukoliko želite slatkiš koji može da posluži i kao doručak, a pritom lepo izgleda, isprobajte slatke cvetiće sa čokoladom. Možete ih poslužiti uz kafu ili čaj, a uz to su i vrlo fotogenični. Kada se već igrate izgledom peciva, pokušajte da napravite i sočne čokoladne spirale.

Proveren i detaljan recept nastao u saradnji sa blogom Moje Grne, donosi vam mogućnost da probate čokoladnu babku koja se fantastično kombinuje sa mlekom.

U slučaju da ste obožavatelj kuglofa, a kombinacija čokolade sa šljivama i orasima vam zvuči privlačno, odaberite varijantu koja spaja upravo ove ukuse. Ako želite čistu čokoladnu-kuglofsku kombinaciju, donosimo vam i recept za čokoladni kuglof.

Čokolada se može lako kombinovati i sa kroasanima ili kiflicama. A ukoliko želite veću količinu slatkog zadovoljstva, pored čokoladnog punjenja, možete dodati i čokoladni preliv na kroasane.

Sa čokoladom ne bi trebalo da preterujete, ali je u manjim količinama korisna za organizam.

Zbog svog usrećujućeg dejstva pomaže kod lošeg raspoloženja, ali vodite računa o tome da pravu sreću ne tražite u čokoladi i čokoladnim poslasticama nego u onima sa kojima uživate da te poslastice podelite.

 

Povezano

Komentari

Želim primati newsletter

Na sajtu https://mesimozajedno.rs koristimo kolačiće za prijavu i objavljivanje sadržaja i analizu saobraćaja na sajtu . Više o kolačićima Ne prihvatam Prihvatam