Male kućne popravke

Objavljeno 02.08.2015. od Milena Obradovic

Sigurno ste, bar jednom, kada vam se pokvari neki od kućnih aparata pokušale same da detektujete i otklonite kvar. Iako ne znate ništa o popravkama, ni kako rade pegla ili mikser, zagledale ste, zavirivale, okreatle i pokušavale da utvrdite zašto to nešto sad, boga mu, ne radi.

Za razliku od toga, kad nam se nešto drugo pokvari u životu, retko kad to na isti način okrećemo, analiziramo i gledamo u svaku “žičicu”, više smo sklone tome da za “kvar” optužimo nekog drugog, ne radimo ništa i čekamo da se samo popravi.

I tako se, ponekad u životu desi, da istovremeno dok zagledamo koja se to žičica na pegli otkačila, naš odnos sa onim sa kojim živimo škripi, koči, ne ide kako treba, ali, kako rekoh ne preduzimamo ništa.

U trenutku kada matičar na venčanju izgovara ono „u dobru i zlu, zdravlju i bolesti, dok nas smrt ne rastavi“ i završava sa željom da mladenci od tog dana budu srećni, većina misli da izgovaranjem tog čuvenog „da“ kupuje i bračnu sreću. Nažalost, sreća nije nešto što se kupuje kao suvenir koji može da se stavi na vitrinu odakle bi nas u kriznim trenucima podsećala da je imamo. Sreća se gradi, a da bi brak bio srećan potrebno je neprekidno angažovanje oba supružnika.

Kad dođe do velikog bračnog “kvara” , često dođe i do razvoda. Da bi došlo do razvoda brak mora da bude loš, a da bi bio loš nije potreban nikakav trud, u kriznim trenucima samo treba pustiti da stvari teku kako teku, ne reagovati i nadati se da će problem nestati sam, navodno isto onako kako se i pojavio.

U braku neminovno dolazi do sukoba, mali million razloga je koji dovode do svađe, znate ono “sitnice koje život znače” i umesto da se dvoje sukobljenih bave rešenjem problema, radije utvrđuju ko je kriv.

Ne liči na bajku? Pa ne liči, život nije bajka, nažalost. Brak nije ona priča u kojoj je princ sa epoletama navukao staklenu cipelicu na nogu svoje izabranice i odjahao sa njom u sreću gde će se samo volet,i dok dvorska svita obavlja one svakodnevne stvari.

Brak uvek zavisi od oboje. Ako je skladan, oboje su za to zaslužni. Ako je nesrećan, oboje su krivi. I na kraju, vreme u kome živimo a u kome smo svakodnevno suočeni sa materijalnim problemima, problemima u društvu i na poslu, onim što se danas zove preživljavanje, neminovno preliva i na brak. Često sledi ideja o razvodu.

To je najlakše, zar ne, ta ideja da bi nam samima bilo bolje i lakše.

Pre toga, ako akumulirate bilo kakvo nezadovoljstvo, šta mislite o tome da problem rastavite na proste delove i vidite gde se desio „kvar“? Isto kao sa peglom.

Setite se kako je bilo lepo i lako voleti osobu sa kojom sada živite i delite životne probleme.

Bolje je da se rešite kvara nego bračnog druga.

Autor: Mirjana Mimica

 

Povezano

Komentari

Želim primati newsletter

Na sajtu https://mesimozajedno.rs koristimo kolačiće za prijavu i objavljivanje sadržaja i analizu saobraćaja na sajtu . Više o kolačićima Ne prihvatam Prihvatam